Violenţe la Atena: Noi confruntări între protestatari şi poliţie - VIDEO

Noi confruntări au avut loc la Atena, miercuri dimineaţă la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), între un grup de manifestanţi şi poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene împotriva lor, cu câteva ore înainte de votul asupra proiectului de buget de austeritate din Parlament.

1132 afișări
Imaginea articolului Violenţe la Atena: Noi confruntări între protestatari şi poliţie - VIDEO

Violenţe la Atena: Noi confruntări între protestatari şi poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Votul în Parlament asupra acestui proiect de austeritate plurianual, prevăzut în jurul orei 11.00 GMT (14.00, ora României), este crucial pentru continuarea ajutorului financiar internaţional pentru Grecia, dar şi pentru zona euro, care va fi în pericol în caz de eşec.

Poliţiştii au respins un grup de 400 de manfiestanţi de stânga în faţa hotelului Hilton, din apropierea centrului oraşului. Manifestanţii, care încercau să ajungă în piaţa Syntagma, în apropierea Parlamentului, au fost îndepărtaţi cu ajutorul gazelor lacrimogene.

"Guvernul a decis de anul trecut să distrugă funcţia publică şi universităţile, noi cerem alegeri, în caz contrar vom rămâne în stradă pentru o lună", a afirmat Alexandru, un student la economie în anul al patrulea.

Puţin mai departe, în apropierea Stadionului Panathinaiko, unde se afla de asemenea un baraj al poliţiei, un grup de circa 150 de manifestanţi, sosiţi de la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), a fost respins de poliţie pentru a degaja o stradă vitală circulaţiei în această parte a oraşului, a constatat un fotoreporter al AFP, care a fost bruscat de un poliţist în cursul confruntărilor.

Prevăzând economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive care ar trebui să aducă 50 de miliarde de euro la bugetul statului până în 2015, proiectul de buget este contestat de sindicate, care au declanşat marţi o grevă generală de 48 de ore.

Manifestanţii intenţionează să încercuiască Parlamentul în momentul votului. La 15 iunie, în ultima zi de grevă generală, ei nu au reuşit să facă acest lucru.

Poliţia elenă a recurs şi marţi seară la gaze lacrimogene împotriva unor grupuri de tineri care au aruncat pietre şi alte proiectile în direcţia scutierilor aflaţi în faţa sediului Parlamentului.

Incidentele au izbucnit în momentul în care manifestanţii au încercat să ajungă la o baricadă ridicată de poliţişti în apropierea intrării în Parlament, pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie de clădire.

Piaţa Syntagma, aflată în faţa Parlamentului, era deja acoperită de fumul grenadelor lacrimogne marţi după-amiază, când protestatarii începuseră să se disperseze, după o zi de manifestaţii împotriva austerităţii.

În cursul zilei de marţi, au avut loc mai multe confruntări între miile de manifestanţi şi poliţie, în cursul cărora cel puţin 37 de persoane au fost rănite şi alte 14 au fost reţinute de forţele de ordine.

Confruntările au avut loc în timpul manifestaţiilor convocate de sindicatele elene în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, la care participă angajaţi din sectorul public şi privat.

Numărul protestatarilor care au ieşit în stradă a fost mai mic decât cel înregistrat la manifestaţiile anterioare, când în piaţa Syntagma s-au adunat zeci de mii de persoane. Protestatarii le-au cerut locuitorilor Atenei să înconjoare clădirea Parlamentului miercuri, ziua în care va fi votat bugetul de austeritate pentru perioada 2012 - 2015, însă poliţia a blocat încă de marţi circulaţia pe străzile din zonă, împiedicând astfel accesul manifestanţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici