Virusul Zika poate provoca mielită şi poate afecta grav membrele

Virusul Zika, care s-a stabilit deja că are o legătură cu microcefalia şi sindromul neurologic Guillain-Barré, poate declanşa, de asemenea, o afecţiune gravă a membrelor, printr-o mielită acută, potrivit unui caz din Guadelupa, relatează AFP online.

2033 afișări
Imaginea articolului Virusul Zika poate provoca mielită şi poate afecta grav membrele

Virusul Zika poate provoca mielita şi afecta grav membrele

"Acesta este primul caz publicat în care se dovedeşte o legătură (între Zika şi mielită), din cauza prezenţei virusului în lichidul cefalorahidian (al pacientei), la nouă zile după apariţia semnelor clinice", a declarat marţi pentru AFP Annie Lannuzel, o cercetătoare de la Institutul Naţional francez pentru Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm), ale cărei lucrări au fost publicate în revista The Lancet.

Mielita, o afecţiune rară, poate lăsa sechele motrice grave.

Alte virusuri - ca cel al varicelei, zonei zoster, herpesuri, etc. - susceptibile să provoace mielite au fost îndepărtate, testele sangvine efectuate dovedindu-se negative, a precizat Lannuzel.

Pacienta, în vârstă de 15 ani, prezenta în faza acută a infectării sale cu Zika, "un deficit motor la nivelul tuturor celor patru membre, asociat cu dureri foarte intense şi cu o retenţie acută a urinei", au anunţat marţi într-un comunicat comun Inserm şi Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

Ea a fost internată la jumătatea lui ianuarie într-un spital din Pointe-à-Pitre, în Guadelupa, cu o hemiplegie stânga. "În prezent pacienta este spitalizată în continuare, însă viaţa nu-i este în pericol. Ea prezintă semne de slăbiciune moderată la ambele picioare, însă merge din nou fără ajutor", precizează Insern şi CERN.

"Acest caz consolidează ipoteza naturii neurotropice a virusului Zika. El scoate în evidenţă existenţa unor complicaţii neurologice în faza acută a infecţiei. (Cazurile de) sidrom Guillain-Barré sunt complicaţii postinfecţioase", relevă cele două instituţii.

În cazurile de Guillain-Barré, Zika afectează nervul periferic, în timp ce în cazul mielitei el afectează măduva spinării, a precizat cercetătoarea, adăugând că tratamentul a constat în injectarea unor doze mari de cortizon.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici