Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au avut o primă întâlnire în Normandia. Cei doi susţin încetarea confruntărilor militare în estul Ucrainei. Rusia va trimite la Kiev un emisar special

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au convenit asupra trimiterii unui emisar special rus la Kiev, pentru negocieri privind soluţionarea crizei din Ucraina, în cursul întrevederii cu ocazia ceremoniilor din Normandia, relatează agenţia ucraineană UNIAN.

1278 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au avut o primă întâlnire în Normandia. Cei doi susţin încetarea confruntărilor militare în estul Ucrainei. Rusia va trimite la Kiev un emisar special

Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au avut o primă întâlnire în Normandia. Cei doi susţin încetarea confruntărilor militare în estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit UNIAN, Poroşenko a anunţat această decizie după întâlnirea cu Putin, la castelul din Benouville.

El a declarat că negocierile ar putea începe duminică, pe 8 mai, şi a apreciat că începutul unui dialog cu Rusia este "un pas bun".

Noul preşedinte ucrainean a relatat, de asemenea, că a discutat cu omologul rus despre Crimeea, anexată de Rusia în urma unui referendum.

"Subiectele discutate au fost complicate şi nici reacţia (lui Putin) la întrebarea mea privind Crimeea nu a fost una simplă", a afirmat Poroşenko.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko s-au întâlnit, vineri, pentru prima oară, cu prilejul ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia.

Cei doi oficiali "şi-au strâns mâinile şi au discutat normal. Este vorba despre un schimb normal şi serios între doi lideri", a afirmat o sursă din anturajul preşedintelui francez, precizând că la reuniune a participat şi cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, preşedintele rus şi omologul său ucrainean au convenit asupra necesităţii încetării confruntărilor militare în estul Ucrainei.

"În cursul unei scurte discuţii, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au pronunţat în favoarea încetării cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei", a declarat Peskov.

"Cei doi preşedinţi s-au pronunţat în favoarea încetării tuturor activităţilor militare, atât cele ale armatei ucrainene, cât şi cele ale susţinătorilor federalizării Ucrainei", a adăugat el.

Această primă întâlnire dintre Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, ales la 25 mai şi care va fi învestit oficial sâmbătă, este "un progres fragil" pentru a se ajunge la o soluţie politică la criză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici