Wall Street Journal: Nu liderul Ayman al-Zawahiri, ci Al-Qaida din Yemen se află la originea planului unor atentate antioccidentale

Filiala Al-Qaida în Yemen, şi nu şeful reţelei teroriste Ayman al-Zawahiri, se află la originea planului unor atentate antioccidentale care a determinat Statele Unite să declanşeze o vastă alertă de securitate, scrie ziarul Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de joi.

297 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Nu liderul Ayman al-Zawahiri, ci Al-Qaida din Yemen se află la originea planului unor atentate antioccidentale

Ayman al-Zawahiri (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ziarul, care citează un oficial american sub protecţia anonimatului, scrie că liderul Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) Nasser Al-Whaychi, care se află în Yemen, este cel care a conceput acest proiect de atentate.

Al-Zawahiri, numărul unu Al-Qaida, fostul om de încredere al lui Osama ben Laden, nu a făcut altceva decât să aprobe operaţiunea iniţiată în Yemen, potrivit conversaţiei interceptate de către serviciile americane de informaţii dintre liderul reţelei şi cel al filialei acesteia.

"Ca al-Zawahiri să aprobe un proiect este foarte diferit de a ordona el însuşi complotul sau de a fi capabil să lanseze un atac de tipul celui de la 11 septembrie", subliniază oficialul citat de WSJ.

În cazul în care va fi confirmat, acest rol pasiv al lui al-Zawahiri în acest proiect va întări afirmaţiile preşedintelui american Barack Obama, care a apreciat miercuri că "nucleul central Al-Qaida se îndreaptă spre o înfrângere". Obama a îndemnat totodată la luarea "în serios" a unor ameninţări extremiste recente împotriva intereselor americane.

Yemenul a anunţat miercuri că a dejucat un plan Al-Qaida constând în preluarea controlului asupra unor oraşe şi instalaţii petroliere şi luării de ostatici străini. Planul a fost dejucat sâmbătă, cu două zile înainte ca membri Al-Qaida să îl pună în aplicare.

Alerta americană de securitate a antrenat închiderea, duminică, a Ambasadei Statelor Unite la Sanaa şi ale numeroase altor ţări, dar şi a unor misiuni diplomatice occidentale în capitala yemenită.

Atacuri cu avioane fără pilot, probabil americane, împotriva Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) s-au multiplicat de la sfârşitul lui iulie în Yemen. Ultimele trei atacuri au avut loc joi şi au antrenat moartea a 12 presupuşi membri Al-Qaida, potrivit unor surse concordante.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici