Washingtonul conferă statut diplomatic biroului opoziţiei siriene din Statele Unite

Administraţia Barack Obama a conferit statutul de misiune diplomatică străină biroului opoziţiei siriene din Statele Unite, anunţă oficiali americani citaţi de AFP.

108 afișări
Imaginea articolului Washingtonul conferă statut diplomatic biroului opoziţiei siriene din Statele Unite

Washingtonul conferă statut diplomatic biroului opoziţiei siriene din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această măsură are obiectivul de consolidare a opoziţiei siriene moderate şi de a intensifica eforturile pentru toţi cei care au nevoie de ajutor umanitar în Siria", a explicat un oficial american de rang înalt.

Decizia a fost luată în contextul în care Ahmad Jarba, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene (o alianţă a formaţiunilor opoziţiei din Siria), va efectua zilele următoare o vizită în Statele Unite.

"Este vorba de o etapă importantă pentru o nouă Sirie, pentru recunoaşterea acesteia pe scena internaţională şi pentru relaţiile sirienilor cu Statele Unite", a declarat Ahmad Jarba, evocând o "lovitură diplomatică" la adresa legitimităţii preşedintelui Bashar al-Assad.

Statele Unite intenţionează să intensifice ajutorul nonletal acordat opoziţiei moderate din Siria, în acest sens urmând să aloce încă 27 de milioane de dolari. Astfel, asistenţa acordată opoziţiei siriene va atinge nivelul de 287 de milioane de dolari.

Ahmad Jarba va fi însoţit la Washington de generalul Abdelilah al-Bashir, liderul Armatei Siriene Libere (ASL), o grupare a opoziţiei siriene. Ahmad Jarba se va întâlni cu secretarul de Stat american John Kerry, cu Susan Rice, consilierul prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, şi cu membri ai Congresului.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict armat între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate ale regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este estimat la circa 150.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici