Washingtonul îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia din Ucraina: "Decretarea stării de urgenţă ar putea duce la agravarea situaţiei"

Vicepreşedintele american Joe Biden l-a îndemnat luni pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să retragă forţele antirevoltă şi să colaboreze cu opoziţia, pentru a reduce tensiunile din ţară.

425 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia din Ucraina: "Decretarea stării de urgenţă ar putea duce la agravarea situaţiei"

Washingtonul îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia din Ucraina: "Decretarea stării de urgenţă ar putea duce la agravarea situaţiei" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Biden l-a avertizat pe preşedintele ucrainean, într-o conversaţie telefonică, că "decretarea stării de urgenţă sau adoptarea unei măsuri de securitate la fel de severă ar putea duce la agravarea situaţiei şi scăderea şanselor de a găsi o soluţii paşnică" pentru criză, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

De asemenea, vicepreşedintele american l-a îndemnat pe Ianukovici să ia "măsuri concrete" la şedinţa de marţi a Parlamentului ucrainean, cu scopul de a "răspunde îngrijorărilor legitime ale poporului ucrainean, abrogând legile antidemocratice, adoptate la 16 ianuarie", care prevăd pedepse cu închisoarea pentru orice formă de manifestaţie.

Opoziţia ucraineană s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, şi faptului că a preferat o apropiere de Moscova.

În ultimele zile, mişcarea de protest începută la Kiev s-a extins, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.

Ianukovici le-a propus sâmbătă liderilor opoziţiei Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale. Ulterior, opozanţii au respins propunerea de a conduce Guvernul.

Luni seara, Ianukovici şi opoziţia au convenit asupra adoptării legii amnistiei şi abrogării legilor adoptate la 16 ianuarie, a anunţat preşedinţia ucraineană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici