Zaur Dadaiev, principalul suspect în cazul asasinării lui Boris Nemţov, şi-a retras mărturia

Principalul suspect în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov, Zaur Dadaiev, şi-a retras mărturia privind implicarea în această crimă, afirmând că a fost făcută sub ameninţare.

357 afișări
Imaginea articolului Zaur Dadaiev, principalul suspect în cazul asasinării lui Boris Nemţov, şi-a retras mărturia

Zaur Dadaiev, principalul suspect în cazul asasinării lui Boris Nemţov, şi-a retras mărturia (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Fostul comandant cecen de poliţie Zaur Dadaiev a declarat, într-un interviu pentru cotidianul rus Moskovski Komsomoleţ (MK), că a mărturisit că l-a ucis pe Nemţov întrucât autorităţile au promis că îl vor elibera pe un fost coleg de-al său, care era reţinut alături de el, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Dadaiev a sugerat de asemenea că se temea să nu fie ucis dacă nu mărturiseşte că l-a ucis pe opozantul rus. "Continuau să strige «L-ai ucis pe Nemţov?». Eu am răspuns că nu", a declarat inculpatul, adăugând că a fost reţinut alături de un fost subordonat, Ruslan Iusupov. "Au spus că dacă mărturisesc îl vor elibera. Am acceptat. M-am gândit că îl salvez pe el, iar pe mine mă vor duce în viaţă la Moscova", a precizat Dadaiev.

De altfel, în timpul unei audieri duminică la un tribunal din Moscova, judecătorul a declarat că Dadaiev şi-a recunoscut implicarea în asasinat, dar acuzatul nu a făcut o astfel de mărturisire în public.

Zaur Dadaiev şi alţi doi suspecţi arestaţi, verii săi Şagid şi Anzor Gubaşev, au fost vizitaţi în închisoare de corespondentul Moskovski Komsomoleţ şi de activistul pentru drepturile omului Andrei Babuşkin, membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin.

Babuşkin a afirmat miercuri că bărbaţii prezentau răni multiple, apreciind că probabil au fost torturaţi în închisoare. Dadaiev le-a spus vizitatorilor că nu are plângeri privind modul în care este tratat la închisoarea Lefortovo din Moscova, dar le-a arătat semne de la cătuşe pe mâini şi la glezne şi a precizat că a avut un sac pe cap timp de două zile, după ce a fost reţinut.

Ceilalţi doi suspecţi, fraţii Şagid şi Anzor Gubaşev, au declarat pentru Moskovski Komsomoleţ că au fost agresaţi înainte de a fi aduşi la Lefortovo, după ce au fost reţinuţi în Caucazul de Nord. Şagid Gubaşev a declarat că ofiţeri care nu s-au identificat l-au "bătut şi torturat", iar pe fratele său l-au bătut. "Mi-au cerut să spun că noi l-am ucis pe Nemţov", dar "suntem nevinovaţi", a adăugat bărbatul.

Comitetul rus de anchetă a avertizat miercuri că Babuşkin şi jurnalista care l-a însoţit, Eva Merkaceva, au avut permisiune de a-l vizita pe Dadaiev pentru a observa condiţiile în care este deţinut şi că au încălcat legea publicând informaţii despre caz. "Astfel de acţiuni ar putea fi considerate imixtiune în investigaţie", a precizat Comitetul într-un comunicat, adăugând că Babuşkin şi jurnalista vor fi interogaţi de anchetatori.

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat miercuri seara îngrijorarea privind ameninţările conform cărora Babuşkin şi Merkaceva vor fi vizaţi de acuzaţii penale.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Însă aliaţii lui Nemţov nu au încredere în ancheta oficială şi consideră că acuzarea islamiştilor ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiaţi sau de la serviciile de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici