Apar primii oameni politici cărora instanţa le interzice să candideze la locale

  • Tribunalul Mureş le interzice oamenilor politici cu incompatibilităţi să candideze la alegerile locale din toamnă
  • Preşedintele PSD Mureş, Vasile Ghiorghe Gliga, nu va putea candida la preşedinţia Consiliului Judeţean
  • Acesta spune că respingerea candidaturii vine ca urmare a faptului că a avut un PFA, în trecut.
11229 afișări
Imaginea articolului Apar primii oameni politici cărora instanţa le interzice să candideze la locale

UPDATE: Într-un drept la replică oferit MEDIAFAX, Vasile Gliga explică de ce a fost respinsă candidatura sa la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, nu însă şi cea pentru consilier local (poziţia 1 din partea PSD Mureş). Redăm, mai jos, mesajul politicianului:

"Candidatura mea la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş a fost contestată în instanţă, având drept consecinţă respingerea candidaturii mele pentru acestă funcţie. În schimb, candidatura mea pe locul 1 pe lista de consilieri judeţeni a fost validată.
Motivul respingerii este starea de incompatibilitate în care m-am aflat în urmă cu peste 10 ani. Am deţinut în perioada 2007-2010 un certificat de Persoană Fizică Autorizată. Nu am nicio menţiune pe cazierul judiciar, nicio condamnare penală consemnată pe acesta (documentele ataşate dovedesc aceste afirmaţii), aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public de către unii în scopul dezinformării şi manipulării. De asemenea, ultima dată când am candidat pentru o funcţie publică a fost în anul 2012".

Sigur ai auzit sau poate chiar te-ai numărat printre semnatarii iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", aflată în plin proces de legiferare în Parlament. Concret, documentul propune ca persoanele condamnate definitiv la închisoare pentru săvârşirea cu intenţie a unor infracţiuni să nu mai poată fi alese în administraţia locală, în Camera Deputaţilor, în Senat sau în funcţia de preşedinte al statului.

Până la intrarea în vigoare a noilor prevederi, apar primele instanţe din ţară care interzic politicenilor să candideze la locale din cauza stării de incompatibilitate în care s-au aflat în trecut. Luni, Tribunalul Mureş i-a restricţionat candidatura lui Vasile Ghiorghe Gliga, preşedinte al PSD Mureş, la preşedinţia Consiliului Judeţean.

"Admite contestaţia formulată de contestatorul B.C. (Briscaru Cornel, n. red.) împotriva Hotărârii numărul 22 din data de 15.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 28 Mureş. Anulează Hotărârea (...) privind admiterea şi înregistrarea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş a domnului G.V.-G. (Gliga Vasile-Ghiorghe, n. red) propuse de Partidul Social Democrat depusă la BECJ nr. 28 Mureş. Respinge candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş a domnului G.V.-G., propusă de Partidul Social Democrat", se arată în soluţia pronunţată luni de Tribunalul Mureş. În schimb, a fost validată candidatura acestuia pe lista de consilieri judeţeni. 

 

De asemenea, instanţa din Mureş a respins şi candidatura Mariei Precup, aflată în funcţia de primar al municipiului Reghin, pentru un nou mandat. 

"Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că admite contestaţiile formulate de contestatorii .....şi ...... Anulează Hotărârea nr. 1/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin şi respinge candidatura d-nei ..... la funcţia de Primar a Municipiului Reghin", scrie în decizia Tribunalului Mureş. 

Maria Precup este vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a PSD şi şi-a înregistrat, vineri, candidatura pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Reghin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici