Video Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi-a anunţat demisia

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va renunţa la funcţie şi a promis că atunci când "această înscenare ridicolă va lua sfârşit" se va întoarce pentru a continua reforma în justiţie.

3 afișări

Chiuariu a spus că l-a anunţat, încă de sâmbătă, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu despre decizia sa de a demisiona şi că, deşi îl susţine, şeful Guvernului îi va accepta cererea.

Întreaga conferinţă de presă a lui Chiuariu s-a constituit într-un răspuns adresat preşedintelui Traian Băsescu, de altfel ministrul începându-şi declaraţia cu formula "Domnule Băsescu", pe care a mai folosit-o de câteva ori după aceea.

"Domnule Băsescu, constat cu dezamăgire că încercaţi prin orice mijloace să faceţi uitat eşecul dumneavoastră de la referendum şi semi-eşecul Partidului Democrat de la alegerile pentru Parlamentul European. După ce aţi pierdut încrederea majorităţii românilor, aţi revenit la ocupaţia dumneavoastră principală: declanşarea unor conflicte fără obiect cu acei oameni politici pe care îi consideraţi adversari. Pe 25 noiembrie, românii au spus răspicat că nu doresc un regim de mână forte în România. Românii îşi doresc libertate! Libertatea de a alege, libertate de iniţiativă, libertăţi civile. Sunt valorile pe care eu şi Partidul Naţional Liberal le preţuim şi le promovăm", şi-a început ministrul declaraţia de presă.

Răspunzând preşedintelui, Chiuariu a spus că nu a greşit cu nimic şi că refuză să participe la "această mascaradă".

"Domnule Traian Băsescu, vă dau un răspuns simplu şi direct la aşa-zisul dumneavoastră apel: Nu am greşit cu nimic şi refuz să particip la mascarada pe care aţi înscenat-o, folosindu-vă de instituţii care ar trebui să vegheze la respectarea legii, dar acţionează la comandă, încovoiate de servilism. Am acceptat funcţia de ministru al Justiţiei răspunzând solicitării premierului Tăriceanu, din dorinţa de a schimba în bine România şi justiţia din România. Cred în continuare că nu foştii procurori ai lui Ceauşescu pot reforma justiţia din România", a spus Chiuariu.

El a afirmat că are "multe alte opţiuni în afara politicii" şi că nu depinde în niciun fel de această funcţie, motiv pentru nu este intimidat de ameninţările şefului statului.

"Ştiu că vă plac oamenii servili, gata oricând să-şi trădeze convingerile în câteva ore, dacă interesele dumneavoastră politice o cer. Mă alătur însă celorlalţi români care au demostrat că nu le e frică şi v-au dat un vot de blam în urmă cu două săptămâni. E o dovadă că democraţia din România e puternică. E o dovadă că românii nu vor să se întoarcă la un regim bazat pe decizia unui singur om, pe teamă şi pe manipulare. Sunt liniştit şi încrezător. Vremea populismului şi a învrăjbirii în politica românească se apropie de sfârşit. Sunt convins că va urma timpul lucrului temeinic, al efortului comun, timpul seriozităţii şi al responsabilităţii", a declarat ministrul.

Tudor Chiuariu a anunţat apoi că va renunţa la funcţia de ministru al Justiţiei, el făcând "o promisiune".

"Vă fac însă o promisiune. Atunci când această înscenare ridicolă va lua sfârşit, mă voi întoarce ca să duc la bun sfârşit reforma din justiţie.
Iar atunci când voi finaliza reforma din justiţie, nici dumneavoastră şi nici un alt politician nu va mai putea să folosească instituţiile statului drept instrumente în lupta politică", a adăugat Chiuariu.

Adresându-i-se în continuare preşedintelui Băsescu, ministrul a apreciat că "problema unei justiţii independente în România e mult mai importantă şi mai complexă decât problema câinilor vagabonzi". În aceste condiţii, "justiţia ar trebui să rămână departe de circul permanent care i-a consacrat pe unii oameni politici", a mai spus ministrul, apreciind că acest lucru nu se va întâmpla înainte de anul 2009, anul următoarelor alegeri prezidenţiale.

"Fac un apel la tinerii împreună cu care am luptat în 2004 pentru ca Traian Băsescu să devină preşedintele României. Tot noi va trebui să dăm dovadă de responsabilitate şi să punem capăt acestui circ. Mâine dimineaţă ( luni - n.red.) îi voi înainta premierului demisia mea din funcţia de ministru al justiţiei.
E un gest de responsabilitate. Nu vreau ca dispute personale şi politice să afecteze activitatea şi credibilitatea instituţiilor statului", a încheiat demnitarul, spunându-le jurnaliştilor că într-una din zilele următoare va prezenta bilanţul la conducerea Ministerului Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că lansează un apel public la înţelepciune şi la o remaniere a ministrului Justiţiei, apreciind că ar fi grav dacă acesta ar ajunge în faţa procurorilor din această postură.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a informat, săptămâna aceasta, pe premierul Tăriceanu că ia în calcul posibilitatea demisiei, el trimiţând la Guvern un document în care prezintă un astfel de gest ca pe o consecinţă a eşecului în ceea ce priveşte adoptarea Ordonanţei de modificare a Legii ANI.

În document Chiuariu anunţa că intenţionează să-şi înainteze demisia în cursul săptămânii, arătând că mai sunt câteva proiecte la Ministerul Justiţiei pe care ar dori să le finalizeze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici