Senatul a votat în unanimitate proiectul „fugarul plăteşte”

Proiectul , care prevede ca fugarii să fie obligaţi să-şi suporte cheltuielile de aducere în ţară avansate de către stat, a fost adoptat, luni, în Senat, cu unanimitate de voturi. Camera Deputaţilor este for decizional.

1735 afișări
Imaginea articolului Senatul a votat în unanimitate proiectul „fugarul plăteşte”

Senatul a votat în unanimitate proiectul „fugarul plăteşte”

„Pas important în Parlament pentru proiectul <fugarul plăteşte>. Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toţi cei 86 de senatori prezenţi au votat <pentru>! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligaţi să-şi suporte cheltuielile de aducere în ţară avansate de către stat. Mulţumesc colegilor senatori pentru sprijinul iniţiativelor pe care Ministerul Justiţiei le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Ea precizează că proiectul se aplică persoanelor urmărite internaţional cele pentru care a fost emis mandat european de arestare ⁠şi cele care au fugit în afara Uniunii Europene şi pentru care se desfăşoară procedura de extrădare.

„Cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege, cCând fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată şi se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului) şi când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv şi fuge din ţară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în ţară vor fi recuperate printr-o acţiune în instanţa civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniţia acţiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru şi se va judeca cu celeritate. În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduşi 233 de fugari”, încheie Gorghiu.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici