"Alcolaserul", o nouă armă rusească împotriva şoferilor în stare de ebrietate

Un detector de alcool la distanţă, denumit "Alcolaser", conceput pentru a deveni o nouă "armă" în lupta împotriva şoferilor în stare de ebrietate, a fost prezentat, marţi, la Moscova, cu ocazia unei expoziţii internaţionale de echipamente şi sisteme de securitate utilizate de poliţie.

116 afișări
Imaginea articolului "Alcolaserul", o nouă armă rusească împotriva şoferilor în stare de ebrietate

"Alcolaserul", o nouă armă rusească împotriva şoferilor în stare de ebrietate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fabricat de grupul Laser Systems din Sankt Petersburg şi de un institut specializat din cadrul ministerului de Interne din Rusia, aparatul este echipat cu un laser care poate să detecteze de la distanţă vaporii de alcool.

Dispozitivul, care detectează şi vaporii emanaţi după consumul unui singur pahar de votcă, este eficient chiar şi la viteza de 120 de kilometri/ oră.

Raza laser care străbate habitaclul automobilului testat nu este periculoasă pentru ochii conducătorului auto, nici pentru corpul uman în general, au explicat autorii acestei invenţii.

Aparatul va avea nevoie de o perioadă de testare de aproximativ un an şi va putea fi folosit de poliţia rutieră rusă începând din 2012.

Începând din 6 august 2010, şoferii ruşi sunt obligaţi prin lege să nu se urce la volan după ce au consumat alcool. Interdicţia a fost adoptată la cererea preşedintelui rus Dmitri Medvedev.

Rusia ocupă unul dintre ultimele locuri în topul mondial privind siguranţa rutieră, dar şi în ceea ce priveşte raportul dintre numărul victimelor accidentelor rutiere şi numărul automobilelor înregistrate în această ţară. Numărul victimelor a scăzut în 2009, la circa 26.000, după ce înregistrase un "vârf" de 36.000 în anul 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici