Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia. ONU anunţă un declin "fără precedent"

Aproape un milion de specii de pe Terra - plante, animale, insecte - sunt ameninţate cu dispariţia, un declin "fără precedent" înregistrându-se în acest domeniu, potrivit unui raport finanţat de ONU şi de peste 130 de guverne, informează dpa.com.

1048 afișări
Imaginea articolului Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia. ONU anunţă un declin "fără precedent"

Aproape un milion de specii de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia

Omenirea trebuie să facă "o schimbare fundamentală" dacă vrea stoparea tendinţelor negative, potrivit raportului realizat de The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES, un organism interguvernamental privind biodiversitatea şi ecosistemele), lansat luni într-o conferinţă care a avut loc la Paris.

Raportul prezintă "o imagine sinistră", a declarat şeful IPBES, Robert Watson. "Distrugem fundaţiile economiilor, mijloacelor de trai, securitatea alimentară, sistemele de sănătate şi calitatea vieţii la nivel mondial", a mai spus acesta.

Printre cauzele majore ale acestui declin se numără modificările privind folosirea resurselor, agricultura şi pescuitul industriale şi schimbările climatice provocate de industria combustibililor fosili.

Rata de dispariţie a speciilor se accelerează şi este în prezent de zece până la sute de ori mai mare decât media înregistrată în ultimii 10 milioane de ani, potrivit aceluiaşi raport.

Numărul de specii vizate de dispariţie reprezintă o optime din totalul estimat pe Terra.

Mai mult de jumătate din speciile vizate nu mai au habitat şi nu mai pot supravieţui pe termen lung fără o schimbare în acest sens.

Watson a mai spus că este necesară o "reorganizare fundamentală la nivel global" privind tehnologia, economia şi societatea.

De asemenea, sistemele economice şi financiare globale trebuie să evolueze "pentru a construi o economie sustenabilă la nivel global, departe de actuala paradigmă limitată a creşterii economice", se mai arată în raport.

Totodată, eforturile de a reduce cantitatea de deşeuri şi consumul de bunuri sunt esenţiale, mai spun autorii raportului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici