Bistriţa: Concurs internaţional de gătit gulaş, după reţete ungureşti, româneşti şi vieneze - FOTO

Un număr de 25 de echipe de bucătari din ţară şi din Ungaria au participat, duminică, la un concurs de gătit gulaş organizat de Primăria Bistriţa în Pădurea Schulerwald din oraş, cu ocazia Maialului bistriţean maghiar, gulaşul fiind gătit după reţete ungureşti, româneşti şi vieneze.

1007 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Concurs internaţional de gătit gulaş, după reţete ungureşti, româneşti şi vieneze - FOTO

Bistriţa: Concurs internaţional de gătit gulaş, după reţete ungureşti, româneşti şi vieneze (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Concursul de gătit gulaş, ajuns la ediţia a doua, a început la ora 9.00, în Pădurea Schulerwald din Bistriţa, fiind organizat de Primărie, cu ocazia Maialului bistriţean maghiar.

În concurs s-au înscris bucătari amatori, dar şi profesionişti, elevi, familii, inclusiv echipe din Ungaria şi unul din Harghita.

Echipele şi-au adus fiecare un ceaun de minimum 20 de litri şi ingrediente pentru gust, în timp ce organizatorii le-au pus la dispoziţie carnea şi cartofii. Prin regulament, la final, fiecare echipaj a distribuit minimum 30 de porţii publicului prezent.

Ioan Timiş, unul dintre concurenţi, a spus că el a pregătit o reţetă de familie.

"Ingredientele nu se pot spune, sunt secrete. E o reţetă de familie. În mare sunt cartofi, carne, legume şi mult suflet. În mod special se face la foc încet. Trebuie atenţie să nu se ardă. Noi folosim carne de vită şi de porc", a spus el.

O altă concurentă, Rafila Martonos din satul Cireşoaia, a spus că ea foloseşte carnea de porc.

"În Cireşoaia facem un gulaş foarte bun. Cu orice carne se poate face, dar cea mai bună e porc. Prima dată, eu pun slănină, apoi ceapă. Prăjesc mai întâi totul, şi carnea, şi legumele. Pun boia, piper, condimente, tot ce e bun", a explicat ea.

Ioan Carafa, elev la seral la Liceul Agricol Bistriţa, a pregătit "gulaş românesc".

"Se pune slănină, ceapă, ardei, carne de vită şi de porc, cartofi. E important modul de preparare, cum începi să le pui în căldare. Mai contează şi baiţul", a afirmat el.

Profesoara Maria Runcan Pop de la Liceul Agricol Bistriţa a divulgat însă "secretul": berea este cea care face diferenţa.

"Carnea a fost pregătită de la început, ţinută o perioadă cu toate ingredientele, apoi puse la ceaun. Am pus bere fiindcă face reacţie cu carnea şi îi dă un gust deosebit", a susţinut ea.

Nadia Tătar, o altă concurentă, a spus că a pregătit o reţetă tradiţională ungurească.

"O ştiu de la bunica mea care, la rândul ei, o are de la o vecină unguroaică. Eu zic că e foarte bună, respectă reţeta maghiară. Nu sunt multe legume şi zarzavat, care intră mai degrabă la tocană. Avem o pastă de ardei pe care o folosim. Nu sunt condimente sofisticate. Îşi permite oricine să facă reţeta asta. Noi avem aici o echipă din nouă femei şi cinci bărbaţi", a declarat ea.

La rândul său, Paul Cristian Oprea, a spus că el şi echipa sa au pregătit un "gulaş vienez".

"Al nostru e un gulaş vienez, ceva mai special decât cele obişnuite. În primul rând, începe de la foc, ingredientele şi sufletul care se pune peste toate. E important şi fumul fiindcă face parte din gulaş. Fără fum nu-i poţi spune gulaş câmpenesc", a declarat el.

Trei echipe de juraţi au selectat cele mai bune nouă echipe care au gătit gulaş în Pădurea Schulerwald. Juriul a dat note participanţilor în funcţie de aspectul, gustul şi mirosul gulaşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici