Călin Goia, despre calificarea în finala Eurovision: Sunt încântat că facem fericiţi atâţia români

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, care marţi s-a calificat în finala Eurovision, spune că este încântat că grupul său a reuşit să facă fericiţi atâţia români şi că va merge mai departe mesajul reprezentanţilor României referitor la copiii despărţiţi de părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate.

1305 afișări
Imaginea articolului Călin Goia, despre calificarea în finala Eurovision: Sunt încântat că facem fericiţi atâţia români

Călin Goia, despre calificarea în finala Eurovision: Sunt încântat că facem fericiţi atâţia români (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Simt că mi s-a luat o piatră de pe suflet! Sunt încântat că am reuşit să facem fericiţi atâţia români, pe care i-am simţit alături de noi în fiecare secundă din cele trei minute de pe scena de la Stadthalle! Dar, mai ales, sunt fericit că mesajul nostru merge mai departe şi că tot mai mulţi oameni sunt sensibilizaţi la problema copiilor care cresc cu gândul la părinţii lor, plecaţi la muncă departe de ei. Lor le este dedicată participarea noastră la Eurovision şi tot lor le datorăm reuşita din această seară", spune Călin Goia, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Indiferent ce loc vom ocupa în finală, suntem deja câştigători. Sâmbătă, după concurs, vom sărbători de două ori: Călin schimbă prefixul (va împlini 40 de ani pe 24 mai, n.r.), iar România încheie încă o participare frumoasă la Eurovision", a precizat Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Viena.

Trupa Voltaj, reprezentanta României, s-a calificat în finala Eurovision 2015, care va avea loc sâmbătă, după ce a trecut, marţi seară, de prima semifinală, care s-a desfăşurat pe scena Wiener Stadhalle, din capitala Austriei.

Artişti din 10 ţări, din totalul de 16 participante, s-au calificat pentru finala din 23 mai. Alături de Voltaj, telespectatorii TVR îi vor revedea sâmbătă seară pe reprezentanţii Albaniei, Armeniei, Rusiei, Ungariei, Greciei, Estoniei, Georgiei, Serbiei şi Belgiei. Ca şi cele două semifinale, finala de sâmbătă poate fi urmărită în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, începând cu ora 22.00.

La conferinţa de presă care a urmat anunţării primilor finalişti, artiştii au tras la sorţi şi participarea într-una dintre cele două jumătăţi ale finalei. Astfel, România intră în cea de-a doua jumătate a finalei, alături de Albania, Rusia, Ungaria, Grecia şi Georgia, iar în prima parte vor putea fi văzuţi reprezentanţii Armeniei, Estoniei, Serbiei şi ai Belgiei.

În semifinala de marţi seară au votat pentru Voltaj fanii din Albania, Armenia, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Georgia, Grecia, Macedonia, Moldova, Olanda, Rusia, Serbia, Ungaria - ţări concurente în prima semifinală, precum şi cei din Austria, Australia, Franţa şi Spania - ţări calificate direct în finala de sâmbătă.

Pentru membrii trupei Voltaj urmează două zile în care vor cânta în mai multe spaţii, pentru fanii Eurovision veniţi în Viena. Telespectatorii TVR vor putea fi în continuare alături de ei urmărind "Agenda Eurovision 2015". Emisiunea care urmăreşte pas cu pas trupa Voltaj la Viena poate fi văzută atât la TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, de luni până duminică, de la ora 21.00, cât şi online, pe TVR+ şi pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision are loc la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a competiţiei, cu piesa "Rise Like a Phoenix".

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014, cu piesa "Miracle", ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici