Castelul de nisip perfect! Reţeta ideală pentru o construcţie durabilă

Reţeta construirii unui castel din nisip perfect a fost dezvăluită de o echipă de fizicieni într-un articol din revista Nature Scientific Reports, printre acestea numărându-se concentraţia mică de apă din compoziţie.

1245 afișări
Imaginea articolului Castelul de nisip perfect! Reţeta ideală pentru o construcţie durabilă

Castelul de nisip perfect! Reţeta ideală pentru o construcţie durabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa coordonată de Daniel Bonn (Institutul de fizică de la Universitatea din Amsterdam - Laboratorul de fizică statistică ENS, Paris) spune că cele mai stabile castele din nisip au o concentraţie foarte mică de apă (circa 1%), iar înălţimea maximă la care pot ajunge depinde de diametrul bazei.

Funcţia apei este de a crea mici "poduri" care fac ca firele de nisip să se lipească între ele, crescând stabilitatea structurii.

În schimb, nisipul uscat poate cu greu să-şi suporte propria greutate.

Nisipul care conţine doar o cantitate mică de apă poate fi sculptat pentru a forma impresionante castele de nisip - cu o înălţime de până la cinci metri.

Însă o concentraţie prea mare de apă poate destabiliza structura, aşa cum se întâmplă în cazul alunecărilor de teren.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Daniel Bonn şi colegii săi au studiat stabilitatea coloanelor din nisip, atât în teorie, cât şi în practică.

Ei au mai demonstrat că un castel de nisip poate fi chiar scufundat dacă este realizat dintr-un nisip special, hidrofug. Apa, care în mod normal este folosită ca adeziv, este în acest caz înlocuită cu bule de aer.

Aceste cercetări pot avea aplicaţii în lucrările de geniu civil şi mecanica solurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici