Craii de la Mocod, aleşi în a doua zi de Paşte dintre cei mai harnici feciori din sat - FOTO

În a doua zi de Paşte, în satul Mocod din Bistriţa-Năsăud se practică un obicei de alegere a celor mai harnici doi flăcăi din localitate, care sunt numiţi "crai" şi care au dreptul să îi pedepsească pe alţi doi feciori leneşi.

722 afișări
Imaginea articolului Craii de la Mocod, aleşi în a doua zi de Paşte dintre cei mai harnici feciori din sat - FOTO

Craii de la Mocod, aleşi în a doua zi de Paşte dintre cei mai harnici feciori din sat (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Acest obicei de primăvară, vechi de pe la 1.600, după cum spun localnicii, îşi are rădăcinile din perioada în care satele grănicereşti îşi alegeau conducătorii şi este un elogiu adus celor mai harnici tineri din sat.

Luni, la Mocod, sute de oameni, majoritatea îmbrăcaţi în costume populare, s-au adunat în faţa bisericii pentru a asista la spectacolul crailor.

În prealabil, cei doi crai aleşi dintre cei mai harnici şi mai cuminţi tineri au dus câte un prun tânăr fetelor din sat, iar crăiţele i-au ornat cu panglici colorate, beteală, flori şi păpuşi, semn de belşug.

Însoţiţi de muzicanţi şi dansatori, cei doi tineri crai au fost aduşi "la locul faptei" pe nişte băncuţe, purtate de alţi flăcăi din sat. Alaiul colorat şi vesel a făcut câteva opriri, pentru ca feciorii şi fetele să încingă dansuri populare.

La biserică, în timp ce se trăgeau clopotele, două femei desemnate dinainte au strigat: "Crai nou în ţară, grâu la vară, si-n pod şi-n cămară, si pe prispă-afară!", aruncând cu boabe de grâu peste capetele celor prezenţi.

Apoi a început simbolica judecată: "Să-i bricelăm!". Cei care au păcătuit în Postul Mare fie prin "lene", fie prin "mers la fete", fie pentru "conducere fără permis", au fost "bricelaţi" (regionalism pentru "bătuţi") la tălpi, spre hazul general, sub privirile neîndurătorilor crai, care au urmărit judecata de pe băncuţele lor, având în apropiere o cruce de lemn.

După aplicarea pedepsei, fiecare "păcătos" care a fost purtat pe braţe în jurul bisericii şi bătut la tălpi cu bricele în fiecare colţ al acesteia a mulţumit craiului pentru dreapta judecată, promiţând, totodată, că se va îndrepta.

După încă o repriză de cântec, joc şi voie bună, toată lumea s-a îndreptat spre râul Someş, pentru "spălarea de păcate" şi pentru prosperitate. De pe pod, mulţimea a urmărit încântată desfăşurarea evenimentelor.

Craii, băgaţi în râu, au fost nevoiţi să negocieze la sânge valoarea darului lichid pentru cei care i-au purtat pe umeri "ca pe nişte domni".

"O ladă de bere şi o carafă de vin!", a sunat una dintre propuneri. "Puţin! Să-l ducem pe crai la apă mai adâncă!", a venit răspunsul celor care i-au purtat pe braţe prin tot satul. Până la urmă, după câteva tocmeli, craii au scăpat ieftin şi neudaţi foarte tare, dar au promis să dea câteva lăzi de bere şi carafe de vin la petrecerea a continuat apoi în sat cu muzică, dans şi bucate tradiţionale.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici