Filmul rusesc "Leviathan", nominalizat la Oscar, din 13 martie în cinematografele din România - VIDEO

Lungmetrajul "Leviathan", al regizorului rus Andrei Zviaghinţev, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi premiat cu Globul de Aur la aceeaşi categorie, va avea premiera în cinematografele din România pe 13 martie, informează distribuitorul, Voodoo Films.

1000 afișări
Imaginea articolului Filmul rusesc "Leviathan", nominalizat la Oscar, din 13 martie în cinematografele din România - VIDEO

Filmul rusesc "Leviathan", nominalizat la Oscar, din 13 martie în cinematografele din România - VIDEO (Imagine: captură video)

Intrat în cursa pentru o statuetă Oscar şi distins cu Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza, "Leviathan" a stârnit admiraţie printre critici şi controverse în Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film "anti-rusesc", informează un comunicat remis MEDIAFAX.

În cinematografele ruseşti nu a rulat în forma originală, din cauza legii care interzice înjurăturile în spaţiul public. Totodată, ministrul Culturii din această ţară, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care să împiedice proiecţia filmelor ce "defăimează cultura naţională".

Biserica Ortodoxă Rusă a reacţionat şi ea, prin purtătorul ei de cuvânt, citat de AFP. "E evident că e gândit special ca să servească audienţa din Vest, sau mai degrabă elita din Vest, din moment ce reia deliberat mituri populare despre Rusia", a spus arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, recunoscând că nu a văzut filmul.

"Leviathan" a fost descris drept "o capodoperă" de jurnaliştii de la cotidianul britanic The Guardian şi de alte mari publicaţii ale lumii, iar recunoaşterea lui a început la Festivalul de la Cannes, în 2014, când a câştigat premiul pentru scenariu.

Andrei Zviaghinţev şi Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său.

Filmul a avut premiera în România la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, în octombrie 2014, şi va fi proiectat din 13 martie la Grand Cinema Digiplex Băneasa, Elvira Popescu, Cinema Studio, Union, Muzeul Ţăranului Român, Movieplex Bucureşti, Hollywood Multiplex, Cinema Victoria din Cluj, Cityplex Constanţa şi Cityplex Braşov.

Andrei Zviaghinţev, în vârstă de 50 de ani, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani ruşi. În 2003, a câştigat Leul de Aur la Veneţia, cu filmul "Întoarcerea/ The Return". Au urmat "Exilul/ The Banishment", care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, şi "Elena", distins cu premiul juriului Un Certain Regard în 2011.

Nancy Condee, autoarea cărţii "The Imperial Trace: Recent Russian Cinema" şi specialistă în politicile culturale ruseşti şi sovietice la Universitatea din Pittsburgh, îl descrie pe Andrei Zviaghinţev ca fiind un regizor "foarte activ şi preocupat de problemele spirituale într-un cadru biblic, alegoric. Este în mod evident un credincios adevărat, dar nu în sensul instituţional", iar filmele sale sunt pline de "săgeţi îndreptate către cer, care te ridică, departe de realitatea decăzută".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici