FOTO | Moda secolului XIX, expusă la bastionul Graft din Braşov: Femeia era o floare, bărbatul arăta ca un coş de fabrică

Fuste lungi, pălării şi mănuşi asortate reprezentau ţinutele elegante ale femeilor de altădată, în vreme ce bărbaţii nu ieşeau din casă fără costum negru şi joben. Moda din secolul al nouăsprezecelea poate fi redescoperită la bastionul Graft din Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1000 afișări
Imaginea articolului FOTO | Moda secolului XIX, expusă la bastionul Graft din Braşov: Femeia era o floare, bărbatul arăta ca un coş de fabrică

Moda secolului 19, expusă la bastionul Graft din Braşov: Femeia era o floare, bărbatul arăta ca un coş de fabrică

Expoziţia inaugurată marţi la bastionul Graft din Braşov arată că ţinutele doamnelor din secolul 19 erau sobre, compuse din bluze brodate, fuste lungi, pe sub care îmbrăcau panatalonii despicaţi împodobiţi cu dantelă, broderii şi jupoane cu volane. Bărbaţii, în schimb, purtau clasicul costum negru, completat de joben. Dacă cei doi aveau un copil, acesta era şi el îmbrăcat îngrijit, în pas cu moda vremii: copiii mici aveau dantele lucrate de mână, iar băieţii mai mari erau îmbrăcaţi în costum de marinar. Ţinuta bine îngrijită era dublată şi de un comportament desăvârşit, în ton cu cerinţele vremii.

„În acea vreme, nimeni nu putea să iasă pe stradă fără pălărie şi fără mănuşi, toate personajele de aici au pălări şi mănuşi, au genţi, mici detalii care arată o grijă deosebită pentru felul în care puteau ieşi în mod decent pe stradă. Domnii erau mult mai sobri. Dacă femeia era o femeie floare, bărbatul arăta ca un coş de fabrică, începând cu jobenul şi hainele - totul în negru şi alb”, a explicat prof.univ. Adina Nanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, proprietarul obiectelor expuse la Bastionul Graft.

Nimic nu era lăsat la voia întâmplării atunci când o familie ieşea din casă în 1900. Eleganţa era cuvântul care caracteriza promonadele oraşelor, acele alei pline de oameni care ieşeau la socializare, un adevărat ritual la acea vreme.

„Plimbarea era un act de cultură şi un act de socializare, extraordinar de important, oamenii se cunoşteau între ei, erau văzuţi şi îi vedeau pe alţii şi atunci din acest proces continuu însemna că trebuia să fii foarte grijuliu cu ţinuta, cum te îmbraci, cum saluţi, ce gestică faci şi expoziţia aceasta ilustrează grija omului pentru sine şi pentru imaginea pe care o lasă. Atunci, dacă scoteai corsetul, scoteai şi pălăria şi continuai şi cu altele, poate nu aveai chiar o Venus în faţă, dar în public această femeie apărea suportabilă şi sigur că această afirmaţie este valabilă şi pentru bărbaţi”, a declarat şi Georgeta Filitti specialist în istoria modernă a României.

Istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, a declarat, la rândul său, că şi atunci când bârfeau, oamenii din vremurile trecute păstrau o „anumită decenţă”.

„Oamenii atunci când se întâlneau erau politicoşi, chiar dacă bârfeau sau erau şi răutăcioşi, totuşi educaţia îi obliga ca în public să păstreze o anumită decenţă, rigoare, limite”, a completat Nicolae Pepene.

Intrarea la Bastionul Graft este gratuită pentru acest eveniment. Expoziţia face parte din Festivalul Promenadelor, care se încheie în 22 iulie. Expoziţia rămâne la Braşov până în luna septembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici