Locuri istorice din America obligatoriu de vizitat - GALERIE FOTO

Machu Picchu, Empire State Building, Casa Albă, Memorialul Lincoln se numără printre locurile istorice aflate pe continentul american cu cele mai adânci semnificaţii şi care merită vizitate cel puţin o dată în viaţă.

6230 afișări
Imaginea articolului Locuri istorice din America obligatoriu de vizitat - GALERIE FOTO

Machu Picchu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chipurile preşdinţilor americani care au marcat decisiv istoria Statelor Unite, George Washington (1732 - 1799), Thomas Jefferson (1743 - 1826), Abraham Lincoln (1809 - 1865) şi Theodore Roosevelt (1858 - 1865)sunt sculptate în Muntele Rushmore, creând astfel unul dintre cele mai grandioase şi celebre monumente sculptate în granit.

Memorialul dedicat preşedinţilor americani a apărut pentru a impulsiona turismul în regiune. Astfel, peste două milioane de oameni au fost să admire acest monument istoric, aflat pe dealurile din Dakota de Sud.

Reşedinţa oficială şi particulară a preşedintelui SUA şi un simbol al puterii este Casa Albă, cea mai veche clădire din Districtul Columbia. Lucrările de construcţie au început în toamna anului 1792, şi, pe la 1800, clădirea a devenit locuibilă, deşi nu era finisată, John Adams fiind primul preşedinte care a locuit în celebra clădire.

De-a lungul timpului, Casa Albă a trecut prin schimbări şi i s-au adăugat anexe, devenind o emblemă a Statelor Unite.

Biroul Oval s-a aflat de nenumărate ori în mijlocul unor evenimente politice de importanţă istorică.

Teatrul Ford, locul în care a fost asasinat preşedintele Lincoln de către actorul John Wilkes Booth, este unul dintre cele mai importante monumente dedicate unui preşedinte american.

La 14 aprilie 1865, John Wilkes Booth a intrat în loja preşedintelui de la Teatrul Ford şi l-a împuşcat cu un pistol Derringer, folosind un singur glonţ. Asasinul a fost prins 12 zile mai târziu, iar Lincoln a murit în dimineaţa zilei următoare.

Memorialul Lincoln, cu dimensiuni de 57 de metri lungime, 36 de metri lăţime şi 30 de metri înălţime, este compus dintr-o navă centrală, flancată din două nave mai mici, înconjurat de 36 de coloane dorice.

Numeroase întruniri publice şi de protest au avut loc aici, printre care se numără şi cea în care Martin Luther King s-a adresat mulţimii cu discursul "I have a dream" în 1963.

Empire State Building, emblemă a realizărilor ingineriei şi arhitecturii secolului XX, a fost timp de peste 40 de ani cea mai înaltă clădire din lume, titlu deţinut până la construirea turnului de nord al World Trade Center, în 1972.

După 11 septembrie 2001, Empire State Building a redevenit cea mai înaltă clădire din New York şi a doua din Statele Unite, după Sears Tower. Celebra clădire a fost inaugurată la 1 mai 1931, în timpul Marii Crize.

Statuia Libertăţii se află pe un impozant piedestal de pe Liberty Island, la intrarea în portul New York, şi este unul dintre simbolurile universal recunoscute ale libertăţii. Franţa a oferit statuia cu ocazia aniversării, din 1876, a 100 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite (4 iulie 1776).

Lanţul rupt de la picioare simbolizează eliberarea din sclavie, făclia semnifică lumina, pe o placă din mâna statuii este inscripţionată data obţinerii independenţei SUA, coroana ei, cu şapte fascicule de lumină, reprezintă cele şapte mări şi continente, iar în soclu este săpat pe placă de bronz poemul "Noul Colos" al Emmei Lazarus.

La 27 mai 1937 s-a încheiat construcţia începută în 1933 şi realizată de Joseph Baermann, considerată de americani "cea de-a şaptea minune a lumii, realizată de mâinile omului": Podul Golden Gate din San Francisco. Golden Gate este o punte între două peninsule, pe deasupra intrării în golful San Francisco.

Lungimea totală a podului este de 2800 de metri, cu deschiderea centrală de 1289 metri. Înălţimea sa, în funcţie de maree, variază între 66 şi 72 de metri. Deschiderea oficială a podului a fost sărbătorită timp de mai multe zile şi zeci de mii de pietoni au trecut golful, inaugurând astfel noua construcţie, considerată cândva imposibil de construit.

La sfârşitul sec. al XIX-lea, arheologul Edward Herbert Thompson a descoperit în nordul mexican al peninsulei Yucatan, un oraş-ruină acoperit de vegetaţie. Chichen Itza este numele precolumbian al aşezării, însemnând "fântânile de la Itza" în limba maya.

Ruinele descoperite la Yucatan au scos la lumină piramida în trepte construită de mayaşi, încoronată cu un templu toltec, statui ale şarpelui cu pene, multe sanctuare, ruinele sălii cu o mie de coloane, terenuri pentru jocul cu mingea, domul construit pe două terase de piatră, pe care mayaşii îl foloseau drept observator astronomic, sacofagul uriaş Tzompantli, platforma craniilor. Chichen Itza este unul dinrte cele mai bine păsrate oraşe ale civilizaţiei Maya.

Simbolul Braziliei peste tot în lume începând cu 1931 este Statuia lui Hristos Mântuitorul, aflată în vârful unei stânci care domină oraşul şi împrejurimile. Statuia are o înălţime de 38 de metri, plasată pe vârful muntelui Corcovado, la o altitudine de 710 metri, în Parcul Naţional Forestier Tijuca.

Ideea construirii unui astfel de monument s-a concretizat odată cu aniversarea a 100 de ani de independenţă a Braziliei de sub dominaţia portugheză. Pentru ridicarea statuii de beton armat a fost nevoie de cinci ani, fiind inaugurat la 12 octombrie 1931.

În 24 iulie 1911, profesorul de istorie de la Universitatea Yale Hiram Bingham a făcut cea mai mare descoperire a carierei sale, găsind în Anzii peruvieni o veche aşezare incaşă. Bingham a denumit numeroasele ruine descoperite Machu Picchu. Acest nume înseamnă într-un vechi dialect local Vârful Vechi.

Aflat la 120 de km nord-vest de Cuzco, capitala incaşă, care fusese cucerită de spanioli, Machu Picchu fusese construit într-un loc inaccesibil, pentru a scăpa de jaful conchistadorilor. Printre ruinele incaşe scoase la lumină, arheologii au descoperit marele palat şi templul, construite din magnifice blocuri de granit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici