Manuscrisul primului roman publicat al lui Samuel Beckett va fi expus la o universitate britanică

Manuscrisul primului roman publicat al lui Samuel Beckett va fi expus timp de o zi, la Universitatea Reading din Marea Britanie, care a achiziţionat cele şase carnete la licitaţie în 2013, pentru suma de 962.500 de lire sterline (peste 1,2 milioane de euro).

77 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul primului roman publicat al lui Samuel Beckett va fi expus la o universitate britanică

Manuscrisul primului roman publicat al lui Samuel Beckett va fi expus la o universitate britanică (Imagine:Shutterstock)

Manuscrisul romanului "Murphy", cuprins în şase carnete cu coperte albastru-închis, a fost publicat în 1938 şi va fi expus la Universitatea Reading doar pentru o zi, în cursul acestei săptămâni, înainte de a fi restituit cercetătorului John Pilling, care pregăteşte o nouă ediţie critică a cărţii, conform theguardian.com.

"Nu doar că este lucrarea sa cea mai importantă, dar este cel mai vechi manuscris al unei opere de ficţiune (de Beckett, n.r.) de care dispunem, primul său roman publicat, relativ accesibil şi încă amuzant, iar acestea sunt calităţi de preţ", a declarat John Pilling, una dintre autorităţile din domeniul cercetării operei lui Samuel Beckett.

Beckett a încredinţat carnetele unui prieten cu o stare materială precară, poetul irlandez Brian Coffey, care, în cele din urmă, le-a vândut unui colecţionar. Considerate printre cele mai importante manuscrise din secolul al XX-lea aflate într-o colecţie privată, acestea au fost vândute Universităţii Reading în 2013, într-o licitaţie organizată de casa Sotheby's, pentru suma de 962.500 de lire sterline (peste 1,2 milioane de euro), în urma unei tranzacţii telefonice.

După o expoziţie, în 1969, organizată pentru a celebra faptul că Samuel Beckett primise premiul Nobel pentru literatură, Universitatea Reading a ajuns să deţină cea mai mare colecţie Beckett din lume, din care fac parte numeroase daruri primite de la scriitor, până la decesul acestuia, în 1989. Manuscrisul va fi expus pentru prima oară miercuri, în Museum of Rural Life, afiliat universităţii.

Romanul "Murphy" îl are în centru pe Sasha Murphy, un bărbat în vârstă de 30 de ani - aceeaşi vârstă pe care o avea şi Beckett în momentul scrierii cărţii, în 1936 -, care se angajează într-un ospiciu pentru a evada din nebunia vieţii pe care o duce la Londra. Numeroasele tăieturi, corecturi şi desene regăsite în carnet - printre care şi o schiţă a lui Charlie Chaplin - sunt mărturie a scrierii anevoioase a cărţii, a cărei frază de început a avut nu mai puţin de opt variante.

Născut în 1906, la Dublin, Samuel Beckett este asociat înainte de toate cu teatrul absurdului - cele mai reprezentative piese ale sale fiind scrise în limba franceză: "Aşteptându-l pe Godot/ En attendant Godot", "Sfârşitul jocului/ Fin de partie", "O, ce zile frumoase!/ Oh les beaux jours!".

Beckett este, de asemenea, autor de romane, printre acestea numărându-se "Molloy", "Malone murind/ Malone meurt" şi "The Unnamable". Scriitorul a trăit cea mai mare parte a vieţii la Paris, a scris în franceză şi în engleză şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1969. Samuel Beckett a murit în 1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici