Misterele limbii exotice vorbite în filmul "Avatar", dezvăluite de creatorul ei

Pe Pandora, planeta imaginată de regizorul James Cameron pentru producţia "Avatar", populaţia locală vorbeşte limba Na'Vi, o limbă inventată special pentru acest film science-fiction, în stilul dialectelor folosite de elfii lui J.R.R. Tolkien sau al limbii Klingon din Star Trek.

632 afișări
Imaginea articolului Misterele limbii exotice vorbite în filmul "Avatar", dezvăluite de creatorul ei

Misterele limbii exotice vorbite în filmul "Avatar", dezvăluite de creatorul ei

Mult aşteptatul "Avatar", un spectaculos film SF realizat cu ajutorul tehnicilor 3D, regizat de James Cameron la 12 ani de la succesul mondial al peliculei "Titanic", rulează începând din 16 decembrie în Europa şi din 18 decembrie în Statele Unite.

Pe ecran, o exuberantă junglă tropicală, peisaje extraordinare cu munţi plutitori, plante fosforescente şi spectaculoase cascade formează decorul în care trăiesc locuitorii Pandorei, care comunică între ei cu ajutorul unei limbi bazate pe sunete obţinute cu ajutorul glotei şi pe conjugări ezoterice: Na'Vi.

Acest limbaj a fost imaginat şi pus la punct de către Paul Frommer, un lingvist american, profesor universitar şi specialist în comunicare la Universitatea California din Los Angeles.

El a preferat să nu se inspire din limbile inventate în trecut, precum dialectele elfilor imaginaţi de autorul romanelor din seria "Stăpânul inelelor", J.R.R Tolkien, sau Klingon, limba vorbită de locuitorii planetei Kronos din serialul SF de televiziune "Star Trek".

Paul Frommer s-a ţinut, totodată, la distanţă de Esperanto, limba inventată în secolul al XIX-lea, în speranţa de a facilita comunicarea între popoarele lumii.

"Însă nici nu am plecat de la zero, deoarece James Cameron a venit la mine cu 30 de cuvinte pe care le inventase deja", a mărturisit Paul Frommer. "De altfel, cuvântul «Na'Vi», el l-a inventat", a mai spus Frommer.

Lingvistul american a pornit de la acest nucleu de cuvinte pe care i le-a încredinţat regizorul James Cameron şi a inventat un limbaj bazat pe sonorităţi. În limba Na'Vi, nu există sunetele "be", "je" sau "che", ci mai degrabă "sunete care par exotice în Occident", a explicat Paul Frommer.

El a dat şi câteva exemple de expresii ce au fost botezate"ejective", care se aseamănă unor "clicuri", acele sunete produse cu limba sau cu buzele, fără ajutorul plămânilor, utilizate frecvent în limba sud-africană Xhosa.

În limba Na'Vi, verbele nu primesc nici sufixe, nici prefixe, ci "in-fixe". De exemplu, pentru conjugarea verbului "taron", care înseamnă "a vâna" şi care se pronunţă "gadon", "în loc să adaugi o silabă la început sau la sfârşit, trebuie să pui ceva imediat după litera «t», obţinându-se astfel formele «tovaron», «telaron», «tusaron», «tairon»", a explicat Paul Frommer.

Profesorul american, care a lucrat mai mulţi ani pentru a inventa această nouă limbă, a fost prezent la filmări, pentru a-i sfătui pe actori asupra pronunţiei şi pentru a crea noi cuvinte în caz de necesitate.

"Persoanele care trebuie să dubleze filmul în diverse limbi străine, trebuie să înveţe limba Na'Vi. Pentru aceasta, am pus la punct un kit de învăţare, care va fi distribuit pe piaţa internaţională", a explicat Paul Frommer.

Profesorul american speră ca limba "sa" să se bucure de acelaşi succes ca şi limbajul Klingon din seria "Star Trek", ce a fost inventat de un alt lingvist din California. "Dacă Na'Vi va avea acelaşi destin ca şi Klingon, ar fi fantastic", a mărturisit Paul Frommer.

Pe piaţa internaţională au fost traduse, în limba Klingon, Biblia, opere din Shakespeare şi "Arta războiului" de Sun Tzu. Există şi un Institut al limbii Klingon, o limbă care permite chiar şi lansarea unor căutări pe motorul Google.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici