Musulmanii din România celebrează, marţi, Noaptea Naşterii Profetului Muhammed

Musulmanii din România vor celebra, marţi, sărbătoarea Mevlid Kandili sau Noaptea Naşterii Profetului Muhammed, urmând ca în toate lăcaşurile de cult musulman din ţară să fie organizate slujbe religioase.

731 afișări
Imaginea articolului Musulmanii din România celebrează, marţi, Noaptea Naşterii Profetului Muhammed

Musulmanii din România celebrează, marţi, Noaptea Naşterii Profetului Muhammed (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Evenimentul, marcat în a doisprezecea noapte din luna Rebiul Evvel a calendarului islamic, este prima dintre cele cinci nopţi luminate pentru musulmani, denumite Kandili (Mevlid Kandili - Naşterea Profetului Muhammed, Regaip Kandili - Noaptea Conceperii Profetului, Miraç Kandili - Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed, Berat Kandili - Noaptea Iertării Păcatelor şi Kadir Gecesi - Noaptea Revelării Coranului către Profetul Muhammed).

Referindu-se la Mevlid Kandili, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, a declarat că Noaptea Naşterii Profetului Muhammed este o sărbătoare importantă pentru toţi musulmanii din Romania şi va fi celebrată prin slujbe religioase în toate lăcaşurile de cult din ţară.

În municipiul Constanţa va fi organizat, marţi, un serviciu religios public la Geamia Hunkiar, începând cu ora 14.17.

"Cu acest prilej, urez tuturor musulmanilor din România o Noapte a Naşterii Profetului Muhammed Binecuvântată, Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun!", a transmis muftiul Iusuf Muurat.

Nopţile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate) în timpul Sultanului Selim al II-lea (sec. XVI) când acesta a statuat iluminarea minaretelor cu lumânări pentru a vesti credincioşilor caracterul sfânt al acestora. Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mişcarea de revoluţie a Lunii în jurul Pământului, datele de celebrare a nopţilor de Kandil diferă în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici