O ediţie comentată a volumului "Mein Kampf" va fi publicată în Germania, după 2015

O ediţie critică a volumului "Mein Kampf", manifestul ideologic al lui Adolf Hitler, va fi editată în Germania, după ce cartea va intra în domeniul public, la 1 ianuarie 2016, landul Bavaria revenind miercuri asupra deciziei de a interzice retipărirea sub orice formă a acesteia.

153 afișări
Imaginea articolului O ediţie comentată a volumului "Mein Kampf" va fi publicată în Germania, după 2015

O ediţie comentată a volumului "Mein Kampf" va fi publicată în Germania, după 2015 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În decembrie 2013, landul german Bavaria a anunţat că va renunţa la tipărirea unei noi ediţii critice din "Mein Kampf", care urmează să intre în domeniul public la sfârşitul anului 2015, şi că va lua măsuri legale împotriva oricărui proiect de acest gen.

Această lucrare, care schiţează ideologia antisemită a regimului nazist, nu este interzisă în Germania, însă landul Bavaria, căruia forţele aliate i-au încredinţat, în 1945, drepturile de publicare a cărţii, s-a opus oricărei reeditări a acesteia, motivând că incită la ură rasială.

Pe de altă parte, landul bavarez a investit aproximativ 500.000 de euro în pregătirea unei ediţii critice din "Mein Kampf", proiect încredinţat Institutului de Istorie Contemporană din München.

În ciuda acestui proiect, care avea să fie finalizat cu publicarea unei ediţii critice, însoţită de comentarii, din "Mein Kampf", ministrul Ştiinţei, cercetării şi artei din Bavaria, Ludwig Spaenle, anunţa în decembrie 2013 că a luat decizia renunţării la retipărirea sub orice formă a acestei cărţi, după "numeroase conversaţii cu victimele Holocaustului şi cu familiile acestora".

Această decizie surprinzătoare, având în vedere că landul Bavaria urma să suspende un proiect finanţat din surse proprii, a venit la un an după deplasarea, în 2012, în Israel a preşedintelui landului Bavaria, Horst Seehofer. În timpul acestei vizite, organizaţiile evreieşti şi chiar preşedintele Israelului, Shimon Peres, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de proiectul reeditării "Mein Kampf".

Pe de altă parte, consiliul central al evreilor din Germania, principala organizaţie a acestei comunităţi din ţară, s-a declarat în favoarea unei ediţii critice a volumului scris de Hitler în 1924.

Miercuri, Ludwig Spaenle, ministrul Ştiinţei, cercetării şi artei din Bavaria, a invocat libertatea ştiinţifică pentru a încerca să justifice revenirea asupra deciziei de a permite editarea cărţii scrise de Hitler: "Nu se poate aduce atingere libertăţii ştiinţifice a Institutului (din München, n.r.). El poate publica o ediţie (din «Mein Kampf», n.r.), acest lucru ţine de propria sa responsabilitate", a precizat Ludwig Spaenle.

Chiar dacă, deocamdată, "Mein Kampf" nu mai este editată în Germania, cartea este uşor accesibilă, mai ales pe internet, de unde se pot cumpăra ediţii în limba germană, dar şi în traducere.

De altfel, mai multe versiuni ale "Mein Kampf" în format eBook au ajuns în topul vânzărilor de cărţi digitale, pe diferite platforme online, numărul record de descărcări fiind motivat de faptul că, astfel, cititorii pot lectura cartea scrisă de Hitler în propria intimitate - pe tablete sau pe telefonul mobil, de exemplu.

Adolf Hitler a scris "Mein Kampf", formată din două volume, în timpul detenţiei din închisoarea din Landsberg am Lech, în Bavaria, unde a fost închis după puciul eşuat din München (1923).

Cartea "Mein Kampf" nu este interzisă de legea germană. Însă Ministerul bavarez al culturii veghează cu stricteţe ca acest volum să nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de către grupările neonaziste.

Volumul "Mein Kampf" este, în schimb, autorizat în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, în numele libertăţii de exprimare, şi face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie 2012 din Norvegia.

"Mein Kampf", care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, intră în domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui "marcaj" cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigarete şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului "Mein Kampf" de Adolf Hitler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici