O expoziţie cu obiecte ale cântăreţei Amy Winehouse, vernisată la San Francisco

O expoziţie cu obiecte ale cântăreţei Amy Winehouse, ce includ fotografii din adolescenţa artistei, o carte cu reţete culinare evreieşti tradiţionale, o chitară veche şi o colecţie de CD-uri şi discuri vinil, a fost vernisată recent la San Francisco, informează dailymail.co.uk

158 afișări
Imaginea articolului O expoziţie cu obiecte ale cântăreţei Amy Winehouse, vernisată la San Francisco

Amy Winehouse (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Expoziţia "Amy Winehouse: A Family Portrait", organizată cu ajutorul Jewish Museum din Londra, oferă vizitatorilor posibilitatea de a plonja în universul familial al artistei britanice. Realizată în colaborare cu fratele cântăreţei, Alex, şi al soţiei acestuia, Riva, expoziţia prezintă momente din viaţa personală a artistei, înainte de a deveni celebră.

Acea carte de bucate cu reţete evreieşti tradiţionale a fost un cadou din partea lui Alex, pe care Amy a primit-o cu ocazia zilei sale de naştere, după ce i-a spus fratelui său că vrea să înveţe să gătească supă de pui cu tăiţei.

Colecţia muzicală a cântăreţei reprezintă o combinaţie de discuri soul şi jazz cu piese din serialul "The Mickey Mouse Club and The Offspring" şi a fost alcătuită de Amy Winehouse la vârsta de 13 ani.

Muzica artistei britanice este difuzată în sala în care sunt expuse aceste obiecte personale, iar pereţii sunt inscripţionaţi cu texte preluate din eseul pe care Amy Winehouse l-a scris atunci când s-a înscris la cursurile prestigiosului Sylvia Young Theatre School din Londra.

Sunt expuse şi bilete pentru concertele şi festivalurile la care artista a mers în tinereţe, dar şi fotografii ale sale, prezentate în premieră, alături de rochiile sale preferate.

Colecţia sa de discuri include materiale discografice ale unor legende ale muzicii jazz şi blues precum Miles Davis, Ella Fitzgerald şi Ray Charles, potrivit CBC San Francisco. Însă Amy avea şi discuri ale unor artişti moderni, ale căror piese au influenţat-o artistic, precum Lauryn Hill, Mary J. Blige şi rapperul Nas.

Expoziţia de la San Francisco doreşte să ofere publicului larg o altă imagine decât aceea prezentată de documentarul "Amy", regizat de Asif Kapadia, despre viaţa şi cariera artistei.

Deşi a fost apreciat unanim de criticii de cinema, documenarul respectiv a fost criticat de familia cântăreţei, care, la început, a oferit producătorilor pelicule întregul sprijin de care aceştia aveau nevoie pentru realizarea documentarului. Însă, cu puţin timp înainte de premiera filmului, familia Winehouse a anunţat printr-o declaraţie de presă că se disociază de acest documentar.

Expoziţia a fost organizată la San Francisco Contemporary Jewish Museum.

Amy Winehouse a murit pe 23 iulie 2011, la vârsta de 27 de ani, în reşedinţa ei din cartierul londonez Camden. Medicii legişti au ajuns la concluzia că vedeta britanică a murit din cauza unei "intoxicaţii cu alcool".

Albumul "Back to Black" lansat de Amy Winehouse în 2006 a făcut din această artistă britanică o vedetă internaţională.

Născută la Londra, Amy Winehouse, care s-a luptat mulţi ani cu dependenţa de droguri şi de alcool, este considerată artista care a reuşit să crească din nou popularitatea muzicii "soul".

Fanii şi criticii laolaltă i-au aclamat farmecul necizelat, umorul incisiv şi combinaţia unică de jazz şi soul care îi caracterizau muzica. Un alt avantaj al controversatei artiste britanice era talentul incontestabil de compozitoare - muzica pe care a scris-o este, fără excepţie, profund personală, de o candoare brutală. Cele două discuri lansate în timpul vieţii sale, "Frank" şi "Back to Black" - recompensat cu cinci premii Grammy -, s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume. Lansat în 2006, "Back to Black" a devenit, după moartea divei, cel mai bine vândut album al secolului al XXI-lea, în Marea Britanie. Acel record a fost la rândul lui doborât în decembrie 2011 de albumul "21" al cântăreţei Adele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici