Premiul Nobel. Pagini de istorie scrise de primele femei recompensate cu înalta distincţie

  • Pe 10 decembrie 1903 Marie Curie devenea prima femeie laureată a premiului Nobel
  • Pe 1 decembrie 1905 Bertha von Suttner a fost prima femeie din istorie recompensată cu premiul Nobel pentru Pace
  • Pe 10 decembrie 1950 doctorul american Ralph Bunche a devenit prima persoană de culoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace
795 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel. Pagini de istorie scrise de primele femei recompensate cu înalta distincţie

Exact acum 117 ani savanta de origine poloneză stabilită în Franţa, Marie Curie, avea să devină prima femeie din lume laureată a premiului Nobel.

A primit în 1903, alături de soţul ei Pierre Curie şi de fizicianul Henri Bequerell, Premiul Nobel pentru Fizică. Au fost recompensaţi cu înalta distincţie pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivităţii.

Marie Curie a fost singura savantă dublă laureată a premiului Nobel în două domenii ştiinţifice diferite, fizică şi chimie.

Pe drumul deschis de Marie Curie a păşit şi scriitoarea Bertha von Suttner, pe 1 decembrie 1905. Avea să fie prima femeie din istorie care a primit premiul Nobel pentru Pace.

A devenit cunoscută odată cu publicarea romanului “Jos armele !” în 1889, prin care condamna militarismul. 

Bertha von Suttner a avut o influenţă puternică asupra lui Alfred Nobel cu care a legat o strânsă legătură de prietenie. În cercul ei de prieteni se mai învârteau Herbert Spencer şi Charles Darwin.

În aceeaşi zi ca Marie Curie, dar la 47 de ani distanţă, doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace. A primit pe 10 decembrie 1950 premiul, pentru medierea sa din anii 1940 în Israel.

El a fost implicat în formarea Naţiunilor Unite. Totodată, a jucat un rol important în operaţiunile de menţinere a păcii sponsorizate de ONU.

Ralph Bunche a fost distins cu Medalia prezidenţială a libertăţii de către preşedintele SUA, John F. Kennedy.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici