Râul misterios care fierbe exact ca în legendele amazoniene - FOTO, VIDEO

Localnicii peruvieni au vorbit timp de secole despre un râu în Amazon, care are o temperatură atât de ridicată încât poate ucide, relatează Descoperă.

2648 afișări
Imaginea articolului Râul misterios care fierbe exact ca în legendele amazoniene - FOTO, VIDEO

Râul misterios care fierbe exact ca în legendele amazoniene (Imagine: dailymail.co.uk)

Conform legendei, conchistadorii spanioli s-au aventurat în pădurile tropicale în căutarea aurului, iar dintre ei puţini au fost cei care s-au întors. Unii dintre cei salvaţi povesteau despre o apă otrăvită, şerpi mâncători de oameni şi un râu care fierbe.

Geologul peruvian Andrés Ruzo a fost fascinat de acest mit încă din copilărie. După finalizarea proiectului său de doctorat pe tema potenţialului energiei geotermale din Peru, Ruzo a ajuns să se întrebe dacă existenţa râului nu este doar o poveste, ci parte din realitate.

În 2011, Ruzo a decis să plece în pădurea amazoniană împreună cu mătuşa lui, care a povestit că ar fi înotat chiar în acest râu. După călătorie, Andrés Ruzo afirmă că ar fi văzut cu ochii lui acest misterios râu.

Spre marea sa surprindere, deasupra râului se ridicau aburi fierbinţi. "Când am văzut acest lucru, mi-am căutat imediat termometrul. Temperatura medie în râu era de 86 de grade Celsius, nu ajungea la fierbere, dar era aproape de asta... deci, nu e o legendă", a declarat Ruzo.

Partea cea mai enigmatică este mărimea absolută a acestui râu. Apele termale nu sunt o noutate, dar prin apropiere nu există nici un vulcan. E de luat în considerare faptul că râul este la 700 km de cel mai apropiat sistem vulcanic. Şi în acele părţi ale lumii bazinele termale nu se ajunge la asemenea temperaturi. Râul are până la 25 de metri lăţime şi 6 metri adâncime, iar "fierberea" are loc pe o suprafaţă de 6,24 km.

Cu permisiunea şamanului, Ruzo a petrecut ultimii cinci ani studiind acest râu, ecosistemul din jurul său, iar în laboratorul său a analizat mostrele de apă, în speranţa de găsi o explicaţie în ceea ce priveşte acest fenomen.

Dacă ne imaginăm Pământul ca un corp uman, cu linii de fractură şi fisuri care sunt asemenea arterelor. Aceste "artere ale Pământului" sunt umplute cu apă caldă, iar atunci când ajung la suprafaţă vor putea fi observate manifestări geotermale - cum ar fi fierberea râurilor, citează Descoperă.

Analiza chimică a dezvăluit că apa din râu, iniţial, s-a adunat în urma ploilor. Ruzo lansează ipoteza că acum acest lucru se întâmplă în amonte, departe în Anzi, după care apa se scurge în jos, în pământ, unde este încălzită de energia geotermală a Pământului. În cele din urmă, reapare în Amazon, sub forma unui râu în fierbere.

Ruzo a lucrat şi cu biologii Spencer Wells şi Jonathan Eisen, pentru a obţine secvenţe ale genomului microbilor care trăiesc în râu, dar şi în jurul lui, pentru a descoperi specii noi, care sunt capabile să supravieţuiască în asemenea condiţii de căldură.

Râul pare a fi, însă, unul mort. Din cauza temperaturii, animalele nu mai pot înota şi ajung să fiarbă.

"În timpul doctoratului meu, am realizat că acest râu este o minune naturală", a declarat Andrés Ruzo.

Acesta a lansat recent o carte intitulată "The Boiling River" despre aventurile sale, sperând să capteze atenţia comunităţii asupra acestui râu, dar şi pentru a-l salva de exploratori şi ţapinari.

"Nu-mi place ideea că o singură persoană îşi va asuma această sarcină, cred că este vorba despre crearea unei comunităţi pe scară internaţională. Planeta a devenit mai mică, iar minunile naturale de acest tip sunt puţine şi rare", a declarat Ruzo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici