REPORTAJ: Viaţa la ţară, relaxantă, gustoasă şi plină de poveşti, în centrul Capitalei, la RuralFest - FOTO

Poveştile din culisele vieţii la ţară se aud, duminică, de la producătorii şi meşteşugarii ce participă la cea de-a doua ediţie a RuralFest din Bucureşti şi care vorbesc cu plăcere şi oarecare nostalgie despre munca depusă pentru realizarea unor produse tradiţionale care să facă cinste ţării.

1246 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Viaţa la ţară, relaxantă, gustoasă şi plină de poveşti, în centrul Capitalei, la RuralFest - FOTO

REPORTAJ: Viaţa la ţară, relaxantă, gustoasă şi plină de poveşti, în centrul Capitalei, la RuralFest (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Arta de a dărui începe prin a cumpăra de la tine de acasă, de la ai tăi!" - anunţă un afiş pus în faţa unui stand de la RuralFest. Zeci de producători, meşteşugari, artizani şi alţi iubitori ai satului românesc au venit la Bucureşti pentru a-i face pe locuitorii oraşului să înveţe să dăruiască. Sute de persoane s-au plimbat, duminică, pe şoseaua Kiseleff, pentru a descoperi satul, cu gastronomia sa tradiţională, cu meşteri de tot felul, veniţi din toate zonele României, cu animale pe care unii le cunoşteau din vacanţele de la ţară, de la bunici, iar alţii nu le zăriseră niciodată printre blocurile bucureştene şi le cunoşteau doar de la televizor ori din manualele şcoalare. Aşa ar suna, pe scurt, descrierea evenimentului RuralFest din Capitală, dar manifestarea e mult mai amplă de atât.

RuralFest a fost inaugurat oficial, duminică, în jurul orei 10.00, de şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Potrivit Angelei Filote, acest eveniment a fost inspirat de o campanie derulată de Uniunea Europeană în toate statele membre, ce îşi propune să restabilească "legăturile de suflet dintre mediul rural şi oraş". Ea a precizat că la RuralFest au venit unii dintre cei mai buni producători şi meşteşugari din ţara noastră, care, poate, altfel n-ar reuşi să ajungă la târguri şi să le prezinte oamenilor "capitalul extraordinar de autenticitate de care beneficiază România".

"Sper să aveţi o zi minunată astăzi, să vă amintiţi de bunicii dumneavoastră (...), să vă amintiţi de copilărie (...) şi să vă mai amintiţi că, în momentul în care intraţi într-un magazin alimentar şi hotărâţi ce anume cumpăraţi ca să puneţi pe masă, hotărâţi, de fapt, şi care este soarta producătorului român. Cu cât cumpăraţi produse mai tradiţionale, mai sănătoase, mai prietenoase cu mediul - şi asta de multe ori înseamnă că ele trebuie să fie produse cât mai aproape de casă -, cu atât daţi o şansă satului românesc să se dezvolte", a spus Angela Filote.

La rândul său, Daniel Constantin a menţionat că în mediul rural mai sunt multe lucruri de făcut, atât pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, dar şi pentru îmbunătăţirea produselor pe care locuitorii le obţin, dar "România a făcut un real progres în ceea ce înseamnă produse tradiţionale, produse ecologice".

După discursurile celor doi, pe scenă au urcat membrii Ansamblului Ciocârlia, iar "petrecerea rurală" a început.

Printre zecile de standuri cu fel şi fel de produse tradiţionale, s-au plimbat sute de persoane, de la copii însoţiţi de părinţi până la doamne cochete, trecute de prima tinereţe, dar care erau familiarizate deja cu tradiţiile rurale.

La evenimentul de duminică au participat opt ambasade, 80 de producători şi 41 de meşteşugari. Fiecare şi-a prezentat cât mai bine oferta, combinând informaţiile de bază despre produsele lor cu poveşti rurale.

"Hrana ţărănească pentru oameni moderni", aşa cum au numit-o unii participanţi, a cuprins la ediţia din acest an a evenimentului RuralFest fel şi fel de produse. "Dulceaţă minunată", la 15 lei borcanul, "siropel răcorel", la 15 lei sticla, produse tradiţionale şi ecologice din petale de trandafiri, prăjituri de casă din Maramureş, nelipsita fasole cu cârnaţi, sarmale, mămăligă, plăcinte cu brânză, produse tradiţionale din lapte de oaie şi vacă, "legume bio - legume fericite", sucuri naturale şi fresh din fructe, "Ţuică Bătrână de la Cuca-Măcăii", "Ţuică Prună Doi Ochi Albaştri", "Pălita de la Cuca-Măcăii", cozonac, plăcinte codreneşti umplute cu brânză de burduf de Felmer, pastramă de oaie cu zeamă de usturoi şi pâine de casă, cârnaţi de oaie şi porc uşor afumaţi, creste de slănină rumenită pe pâine unsă, pastă de jumări pe pâine de casă cu ceapă roşie şi boia de ardei, pâine de casă cu telemea, roşii de grădină şi busuioc proaspăt, produse din peşte, miere, îngheţată, vin, cârnaţi de Pleşcoi, fructe şi must de pe meleagurile vrâncene - acestea sunt doar câteva dintre produsele pe care bucureştenii le pot degusta la RuralFest.

Meşteşugarii şi producătorii de la RuralFest le-au pregătit persoanelor care ţin cont de sfaturile celor pricepuţi şi câte o "recomandare a zilei". Una dintre ele este "Dieta cu polen" (o lingură de polen crud, 400 ml de apă, zeama de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de miere ) - produsul obţinut se bea dimineaţa pe stomacul gol, iar avantajele sunt multiple (ajută în curele de slăbire, la detoxifierea organismului, îmbunătăţeşte digestia, ajută la curăţirea tenului, este vitaminizant, ajută la creşterea imunităţii).

Poveştile, glumele şi sfaturile alcătuiesc, duminică, o ofertă bogată pentru participanţii la RuralFest. Astfel, bucureştenii se pot întâlni cu meşteri populari, meşteri de figurine din ceramică, meşteri ţesători-cusători, meşteri de dantelă şi tricotaje, meşteri de costume populare, meşteri olari, meşteri de sculptură în lemn, meşteri de covoare în culori vegetale, meşteri de icoane pe sticlă şi podoabe tradiţionale, meşteri de costume şi podoabe, meşteri de măşti, meşteri de broderii manuale, meşteri iconari, meşteri pielari, meşter sticlari. Toţi aceştia îşi prezintă produsele, frumos migălite, glumind şi povestind despre procesul de realizare - "made in rural".

Nicolae Diaconu, unul dintre aceşti meşteri, afirmă că nu poate spune cât de mult durează să realizeze una dintre figurinele din ceramică ce spun poveşti din satul românesc şi sunt adevărate atracţii pentru copii, fiindcă face acest lucru din pasiune, dar le potoleşte curiozitatea celor interesaţi cu o declaraţie sinceră: "Durează cam 36 de ani. Până am ajuns la perfecţiunea asta, eu am lucrat zi de zi şi ce vezi tu aici sunt creaţiile mele, figurine de succes, din care îmi câştig existenţa".

Pe mesele meşteşugarilor stau, spre a fi admirate, păpuşi îmbrăcate în costume tradiţionale, ii, fuste, rochii, curele şi câte şi mai câte. Ţesătoarele le arată curioşilor cum se foloseşte războiul, meşterul opincar îşi arată măiestria, iar curioşii nu ştiu unde să se oprească şi să se uite mai întâi.

Nici copiii nu au fost ignoraţi la acest eveniment. Pentru ei au fost pregătite ateliere de ornat turtă dulce, ateliere de desenat, chiar şi o zonă în care pot vedea diferite animale şi păsări, precum ponei, porumbei, găini, cocoşi.

RuralFest este organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu partenerii săi în acest eveniment, Ministerul Agriculturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, pe şoseaua Kiseleff, între Piaţa Victoriei şi strada Arhitect Ion Mincu, duminică, în intervalul orar 09.00 - 20.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici