România a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

Echipa României, formată din covăsneanul Radu Cotarcea şi clujeanul Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babeş Bolyai, a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India, primul obţinând şi locul al VI-lea din lume la vorbitori.

1470 afișări
Imaginea articolului România a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

România a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit coordonatorului organizaţiei Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe moţiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri.

Guruianu a menţionat că România a participat cu trei echipe şi a reuşit o performanţă „rară”, având una dintre ele în finală, Radu Cotarcea şi Octavian Buta, altă echipă care s-a oprit în semifinale, formată din Ioana Stupariu şi Călin Mureşanu, o a treia echipă, formată din debutanţii Flaviu Miron şi Bogdan Gliga, oprindu-se în grupe, aceştia din urmă fiind câştigătorii din acest an de la Saint George City of Debate.

Conducătorul delegaţiei României a fost arbitrul clujean Adi Ghiţe, preşedintele executiv al altei organizaţii de profil, Ardor Transilvania, cu sediul la Cluj, iar cei cinci tineri clujeni, împreună cu covăsneanul Radu Cotarcea, au reprezentat Universitatea Babeş Bolyai.

Coordonatorul Saint George Debate Club a menţionat că titlul de vicecampioni mondiali obţinut de Radu Cotarcea şi Octavian Buta pentru România vine după ce tot ei reuşiseră o performanţă similară la Europenele din acest an.

„Ambele reuşite au venit după o aşteptare de şase ani, atunci când clujenii Dan Cristea şi Nicoleta Lupea reuşeau marea şi greu de egalat performanţa de a obţine şi titlul mondial, şi cel european în 2009”, a mai spus Guruianu.

El a precizat că Radu Cotarcea a obţinut şi locul al VI-lea din lume la vorbitori, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.

„Participant pentru a treia oară la această competiţie, tânărul Radu Cotarcea, din Sfântu Gheorghe, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din România, titlu obţinut în decembrie la Turneul Campionilor din Bucureşti, atât la individual, cât şi pe echipe. Suntem convinşi că datorită unor asemenea performeri atât România, cât şi Sfântu Gheorghe se pot şi trebuie să se mândrească, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tânăra generaţie”, a subliniat Guruianu.

Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competiţie de dezbateri din lume, ediţia precedentă desfăşurându-se la Cape Town, în Africa de Sud.

La actuala ediţie a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfăşurat în perioada 26 decembrie 2013 - 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante.

Debate Club Sfântu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structură descentralizată, fiind compusă din şase organizaţii regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociaţia Transilvana Disputa -în limba maghiară, Asociaţia de Educaţie Socială şi Clubul de Dezbateri Academice Iaşi, care au aceeaşi misiune: susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.

În cei peste 12 ani de la înfiinţare, mii de studenţi şi profesori din cele câteva zeci de cluburi de debate din licee şi universităţi compun comunitatea ARDOR la nivel regional, naţional şi internaţional.

Debate Club Sfântu Gheorghe a organizat, în primăvara anului trecut, cea de-a şaptea ediţie a concursului naţional „Saint George, City of Debate”, la care au participat peste 300 de concurenţi.

Debate - ul este o formă structurată de dezbatere educaţională, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi in situaţia de a pune în valoare "pro" şi "contra" argumente diferite pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionati, pot fi în dezacord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici