Ruinele Cetăţii Şiria, vizitate de sute de turişti după ce a fost deschis un drum pentru maşini - FOTO, VIDEO

Sute de turişti din ţară şi din străinătate vizitează, în fiecare weekend, ruinele Cetăţii Şiria, din Arad, după ce a fost asfaltat un drum până în vârful dealului pe care se află monumentul istoric, astfel că autocarele şi autoturismele pot ajunge în câteva minute la altitudinea de 500 de metri.

7096 afișări
Imaginea articolului Ruinele Cetăţii Şiria, vizitate de sute de turişti după ce a fost deschis un drum pentru maşini - FOTO, VIDEO

Ruinele Cetăţii Şiria, vizitate de sute de turişti după ce a fost deschis un drum pentru maşini (Imagine: Marian Buga / Mediafax Foto)

Ruinele cetăţii se află la 30 de kilometri de Arad, în vârful unui deal din localitatea Şiria, la o altitudine de aproximativ 500 de metri, unde până luna trecută turiştii puteau ajunge doar urcând pe jos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Drumul respectiv putea fi parcurs în aproximativ două ore, astfel că nu veneau prea mulţi vizitatori.

GALERIE FOTO

În urmă cu trei săptămâni, Primăria şi Consiliul Judeţean Arad au inaugurat un drum care leagă şoseaua principală de la poalele dealului de ruinele cetăţii, având o lungime de 4,8 kilometri, investiţie care s-a ridicat la aproximativ un milion de lei.

”Înainde era un drum de pământ, realizat în anii '70 pentru releul de radio şi televiziune, dar nu se putea parcurge decât cu maşini de teren. Imediat ce am finalizat asfaltarea, practic am fost luaţi cu asalt de turişti, pentru că am început să promovăm pe reţelele de socializare posibilitatea de acces la cetate”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Şiria, Valentin Bot.

Conform sursei citate, creşterea numărului de turişti s-a observat şi în numărul de intrări la muzeul din localitate, care se află în parcul de la poalele dealului.

Dacă înainte de realizarea drumului doar câteva persoane urcau în fiecare zi la cetate, acum turiştii vin cu autocare din mai multe judeţe şi chiar din străinătate.

La sfârşitul săptămânii trecute, câteva sute de vizitatori au urcat la ruine.

”Am venit de la Szeged după ce nişte prieteni din Arad ne-au spus că s-a făcut drum până la cetate. Este foarte frumos peisajul. Mergem pe traseu să mai vedem şi Cetăţile Şoimoş şi Dezna”, a spus o turistă care a venit cu un grup de prieteni.

”Am văzut cetatea pe internet şi ne-am interesat la Primărie dacă există acces. Ne-am organizat mai mulţi colegi şi am venit cu un microbuz”, a spus o studentă din Timişoara.

Primăria Şiria şi Consiliul Judeţean Arad intenţionează să obţină fonduri europene pentru conservarea şi punerea în valoare a cetăţii, conform unui studiu estimându-se că investiţiile se vor ridica la cinci milioane de euro. Se are în vedere inclusiv instalarea unei telecabine, care facă legătura între parcul central al localităţii – unde se află şi Muzeul Memorial ”Ioan Slavici şi Emil Monţia” – şi ruinele din vârful dealului.

După realizarea proiectului, la cetate ar urma să aibă loc mai multe evenimente culturale anuale, inclusiv un festival medieval.

În prezent, dealul pe care se află ruinele este frecventat de practicanţii de planorism, parapantism sau mountain bike.

Cetatea Şiriei, monument istoric datând din secolul al XIII-lea, este principalul punct de interes turistic al comunei Şiria, care are o populaţie de 8.103 de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici