Studiu: Practicarea unui instrument muzical în copilărie, minte mai ascuţită la bătrâneţe

Cercetătorii au descoperit o legătură între învăţarea unui instrument muzical în tinereţe şi îmbunătăţirea abilităţilor de gândire mai târziu.

249 afișări
Imaginea articolului Studiu: Practicarea unui instrument muzical în copilărie, minte mai ascuţită la bătrâneţe

Cei care cântă la un instrument muzical au avut rezultate mai bune de-a lungul vieţii la un test de capacitate cognitivă decât cei fără experienţă, arată într-un studiu al Universităţii din Edinburgh.

Profesorul Ian Deary, fost director al Centrului pentru Îmbătrânire Cognitivă şi Epidemiologie Cognitivă din cadrul universităţii, a declarat: "Trebuie să subliniem faptul că asocierea pe care am găsit-o între practicarea unui instrument şi îmbunătăţirea cognitivă pe parcursul vieţii a fost mică şi că nu putem dovedi că prima a provocat-o pe cea de-a doua. Cu toate acestea, în timp ce noi şi alţii căutăm numeroasele efecte mici care ar putea contribui la îmbătrânirea mai sănătoasă a creierului unor persoane decât a altora, aceste rezultate merită urmărite".

Dintre cei 366 de participanţi, 117 au raportat o anumită experienţă în practicarea unui instrument muzical - majoritatea în timpul copilăriei şi adolescenţei. Cel mai des instrument a fost pianul, dar participanţii au cântat şi la alte instrumente, precum acordeon, cimpoi, chitară şi vioară, notează The Guardian.

Participanţii au fost testaţi cu privire la o serie de funcţii fizice şi mentale pe măsură ce înaintau în vârstă, inclusiv reluarea unui test standardizat de capacitate cognitivă pe care fiecare dintre ei l-a susţinut la vârsta de 11 ani, care includea întrebări care necesitau raţionament verbal, conştientizare spaţială şi analiză numerică.

Membrii grupului care au refăcut testul la vârsta de 70 de ani au fost chestionaţi despre experienţele muzicale din timpul vieţii de către cercetătorii dornici să afle dacă experienţa muzicală este legată de îmbătrânirea sănătoasă.

În cadrul studiului, echipa a folosit modele statistice pentru a căuta asocieri între experienţa unei persoane care a cântat la un instrument muzical şi schimbările în abilităţile de gândire ale acesteia între 11 şi 70 de ani.

Universitatea arată că descoperirile oferă noi dovezi că practicarea unui instrument muzical este asociat cu beneficii cognitive mici, dar detectabile, de-a lungul vieţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici