Tutankhamon a avut un pumnal care provine din spaţiu - GALERIE FOTO

Noile descoperiri arată că unul din obiectele găsite alături de rămăşiţele mumificate ale tânărului faraon Tutankhamon provine din spaţiu, fiind fabricat din fier extras dintr-un meteorit, scrie Daily Mail.

14486 afișări
Imaginea articolului Tutankhamon a avut un pumnal care provine din spaţiu - GALERIE FOTO

Tutankhamon a avut un pumnal care provine din spaţiu - GALERIE FOTO

Analizele asupra pumnalului, care are decoraţii complicate şi este învelit într-o teacă de aur, au dezvăluit că lama a fost făcută din fier ce provine de la un meteorit.

Cercetătorii de la Muzeul Egiptean din Cairo, Politehnica din Milano şi Universitatea din Pisa, au folosit scanarea cu raze X pentru a examina compoziţia metalului.

Aceştia au descoperit că lama conservată remarcabil de bine, care a suferit minore eroziuni cât timp a fost îngropată, conţine nivele ridicate de Nichel şi urme de Cobalt şi Fosfor. Oamenii de ştiinţă au putut demonstra compatibilitatea compoziţiei chimice a pumnalului cu un meteorit numit Kharga, ce a fost descoperit în anul 2000 pe platoul Maras Matruh, în Egipt, la 150 de mile (aprox. 240 de km) spre vest faţă de Alexandria.

Mânerul este făcut din aur fin, în relief, iar la capăt este ataşat un diamant, în timp ce mantaua este decorată cu motive florale, modele de pene şi un cap de şacal.

”Studiul nostru confirmă că egiptenii antici i-au atribuit o mare valoare fierului din meteorit, pentru producerea obiectelor preţioase”, a declarat Daniela Comelli de la Politehnica din Milano, cea care a condus cercetările asupra pumnalului.

”Mai mult decât atât, înalta calitate a lamei pumnalului, în comparaţie cu alte artefacte confecţionate din fierul provenit de la meteorit, sugerează o măiestrie în prelucrarea fierului pe vremea lui Tutankhamon”, a completat aceasta.

Pumnalul are aproape 35 de centimetri şi a fost descoperit lângă coapsa dreaptă a mumiei faraonului Tutankhamon.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici