Un artist român, apreciat în SUA pentru operele sale de artă realizate prin tehnologia imprimării 3D - FOTO

Artistul român Ioan Florea, stabilit în Statele Unite ale Americii, a transformat un autoturism Ford din 1971 într-o operă de artă realizată prin intermediul tehnologiei imprimării 3D.

533 afișări
Imaginea articolului Un artist român, apreciat în SUA pentru operele sale de artă realizate prin tehnologia imprimării 3D - FOTO

Un artist român, apreciat în SUA pentru opere sale de artă realizate prin tehnologia imprimării 3D - FOTO (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Cei care vor "să vadă viitorul" trebuie să meargă în studioul lui Ioan Florea din Shelbyville Lake, Illinois, scriu jurnaliştii de la The Huffington Post.

Potrivit acestora, Ioan Florea a prelucrat modelul unui Ford Torino din 1971 cu ajutorul unei imprimante 3D şi a nanomaterialelor, în care a "încapsulat" automobilul.

Ioan Florea a declarat că foloseşte o imprimantă 3D care nu costă mult, însă metoda lui de printare este unică datorită "procesului de transfer".

Procesul de creare a unei opere de artă începe cu printarea în 3D a materialelor plastice, pe care le foloseşte ca prototipuri. Acestea sunt ulterior transformate în mulaje din răşină care, cu ajutorul nanometalelor - de la carbonat de calciu la dioxid de titan -, sunt transformate în sculpturi masive. Printre lucrările lui Ioan Florea se numără şi o căruţă cu coviltir din secolul al XIX-lea.

Folosind aceeaşi metodă de printare 3D, Ioan Florea a recreat Cilindrul lui Cir, un artefact babilonian descoperit în Ninive şi datând din anul 538 î.e.n., descris drept "prima cartă a drepturilor omului". Pe cilindrul în versiune mărită, artistul a inscripţionat textul Declaraţiei universale a drepturilor omului.

Compania Ford şi-a manifestat interesul faţă de procesul de transfer al artistului român, deoarece aceasta foloseşte imprimante 3D pentru a crea prototipuri ale părţilor componente ale maşinilor.

Cu toate acestea, metoda lui Ioan Florea este secretă. "Acesta este avantajul unui artist, poţi experimenta tot timpul", a precizat artistul.

MAI MULTE IMAGINI AICI

Ioan Florea se consideră un pionier al celei de-a treia revoluţii industriale, o epocă a personalizării în masă, prezisă de economistul Jeremy Rifkin în 2011.

Dacă a doua revoluţie industrială, apărută pe liniile de producţie ale fabricii de automobile Ford, a adus standardizarea, a treia revoluţie se bazează pe imprimanta 3D, afirmă profeţii noii epoci. Aceştia au vorbit despre tehnologia revoluţionară 3D încă din anul 2012, în revista The Economist.

Potrivit specialiştilor, noua tehnologie are însă limite. Majoritatea imprimantelor 3D din prezent reuşesc să printeze obiecte realizate din materiale plastice. Deşi există imprimante 3D care pot printa şi obiecte din metal, acestea ajung să coste însă până la un million de dolari.

Artistul român Ioan Florea a absolvit Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti în 1996, iar în 1998 a plecat în Statele Unite cu o bursă Soros. În 2001, a absolvit un masterat în pictură la Universitatea South Dakota. În prezent, are un atelier de creaţie în Shelbyville Lake, Illinois.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici