Ce cred eurodeputaţii români despre legumele olandeze promise - dar frumos sau gest ridicol

Eurodeputaţii români nu au primit încă legumele promise de colega olandeză din PE în replică la îndemnul preşedintelui Băsescu de a nu cumpăra zarzavaturi din Olanda, însă consideră gestul acesteia fie un "dar frumos", fie "ridicol", unii propunând chiar "boicot total" împotriva produselor olandeze.

886 afișări
Imaginea articolului Ce cred eurodeputaţii români despre legumele olandeze promise - dar frumos sau gest ridicol

Ce cred eurodeputaţii români despre legumele olandeze promise - dar frumos sau gest ridicol (Imagine: Shutterstock)

Europarlamentarul olandez Esther de Lange anubţa că le va oferi, marţi, colegilor săi români din cadrul PE câte un coş cu legume olandeze, ca răspuns la remarca preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu zarzaturile importate din această ţară, relatează Radio Netherlands, în ediţia electronică.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că nu a primit încă niciun coş cu legume olandeze, dar a apreciat că gestul colegei sale de familie politică, Esther de Lange, europarlamentar PPE, este "ridicol".

"Nu am primit nimic dar mi se pare că este un gest populist şi cabotin. Problema nu este dacă preşedintele cumpără sau nu produse olandeze. Problema este că, în mod abuziv, Olanda ne blochează accesul la Spaţiul Schengen. Eu prefer produsele româneşti, dar din alte motive. Dacă ar fi după mine, aş da un semnal de boicotare a tuturor produselor olandeze, dar până la urmă fiecare are dreptul de a cumpăra produse de oriunde. Ideea este însă că gestul mi se pare ridicol", a comentat Sebastian Bodu.

Şeful Delegaţiei PSD din PE, Cătălin Ivan, a declarat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, că nu i-a parvenit încă nimic de la colega sa din grupul politic advers, dar că va primi legumele "cu cea mai mare plăcere".

"Eu le voi primi cu cea mai mare plăcere pentru că nu cred că declaraţiile iresponsabile ajută intereselor românilor. De fapt, nu ajută nici românii din ţară şi nici pe cei din afara ţării. Stilul preşedintelui este un stil iresponsabil, de mahala, care dăunează intereselor tuturor rmânilor. Iar eu cred că, într-adevăr, trebuie să ne apărăm interesele, dar într-un mod responsabil şi inteligent, nu ca la colţul străzii", a spus Cătălin Ivan.

Contactat de MEDIAFAX, eurodeputatul UDMR Sogor Csaba a spus că, deşi în general nu cumpără nici măcar legume româneşti, ci numai "secuieşti", va primi coşul de la colega din PE ca pe un dar de Crăciun. "Când primeşti un dar, îl accepţi. Aşa că îl voi accepta căci aşa este frumos, este un dar de Crăciun", a spus Sogor Csaba.

"De obicei, eu nu cumpăr nici măcar produse româneşti, ci numai secuieşti, de acasă, de la Miercurea Ciuc. Nu cumpăr nici din Bucureşti, evit magazinele mari şi cumpăr de acasă, de la producătorii locali", a mai spus Sogor Csaba, adăugând în glumă că speră că darul de la colega olandeză nu va depăşi suma de 100 de euro, caz în care va trebui declarat ca dar.

Eurodeputatul liberal Renate Weber a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu "comportamente de grădiniţă" nici din partea preşedintelui, nici din partea colegilor din PE.

"Este un comportament de grădiniţă atât al preşedintelui, cât şi al europarlamentarului de Lange. Eu nu aştept şi nu accept comportamente de grădiniţă nici de la unul, nici de la altul, mai ales într-o lume care are aşa probleme", a spus ea.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut cumpărături, sâmbătă seară, într-un supermarket din Bucureşti, declarând, la plecare, pentru RTv, că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze, el adăugând: "Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici