REPORTAJ: Prima zi de muncă a lui Boc în Primărie - şi-a găsit biroul modernizat şi a hrănit ţestoasele - FOTO

Primarul Emil Boc şi-a intrat în pâine, luni, începând oficial activitatea în Primărie. El s-a reîntors după trei ani şi şase luni. În prima zi şi-a luat în primire biroul, care între timp a fost modernizat, a avut şedinţe cu directorii şi a hrănit broaştele ţestoase din biroul său.

5504 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Prima zi de muncă a lui Boc în Primărie - şi-a găsit biroul modernizat şi a hrănit ţestoasele - FOTO

REPORTAJ: Prima zi de muncă a lui Boc în Primărie - şi-a găsit biroul modernizat şi a hrănit ţestoasele (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Programul în Primăria Cluj-Napoca începe la ora 8.00. E luni, prima zi a săptămânii, iar primarul Emil Boc îşi face apariţia cu un sfert de oră mai devreme.
Tânăra de la cabinetul primarului nu l-a prins pe Boc în primele sale două mandate şi are emoţii când edilul îi cere să îi sune pe cei doi viceprimari aleşi, Gheorghe Şurubaru şi Horvath Anna, şi să îi invite la o scurtă întâlnire în biroul său, iar pe directori şi şefii de servicii să îi cheme pentru ora 8.15 la o şedinţă în Sala de Sticlă.

În schimb, ofiţerul de serviciu de la cabinetul primarului, Pavel Boţoc, care lucrează în Primărie de pe vremea lui Gheorghe Funar, îl salută pe primar ca pe o veche cunoştinţă.

Biroul primarului este mare, modern, răcoros, spaţios, cu mobilă nouă. Nu era aşa când a părăsit Primăria, în ianuarie 2009. L-a modernizat fostul primar Apostu, care a lăsat neatins acvariul cu cele două ţestoase pe care Emil Boc le-a primit cadou de la fiicele sale în primul mandat.

"E un birou modernizat, care arată mult mai bine decât l-am lăsat când am plecat la Bucureşti. Broscuţele sunt bucuroase, cred că îmi recunosc vocea şi se agită în acvariu. Au crescut şi sunt sănătoase, se vede că primarii de după mine şi angajaţii Primăriei au avut grijă de ele. Eu aveam grijă să las mici sume de bani pentru hrana ţestoaselor, iar acum, că m-am întors, voi reîncepe să le hrănesc cu peştişorii de zi cu zi", a declarat primarul Clujului.

Emil Boc şi-a adus două căni pe care scrie "Cluj-Napoca", din care să bea ceai, şi le aşează pe birou, la vedere. Abia în zilele următoare îşi va personaliza biroul. Calculatorul de pe masă nu funcţionează încă, iar Boc aşteaptă pe cineva de la serviciul IT să îi dea o parolă. Până atunci este nevoit să se folosească de iPad-ul personal care îi este la îndemână.

Primarul se instalează la birou şi îşi trece pe o foaie priorităţile pe care urmează să le comunice directorilor şi celor doi viceprimari, printre care se numără accesarea fondurile europene, finalizarea liniei de tramvai, Sala Polivalentă, ale cărei lucrări sunt blocate în instanţă, continuarea parking-urilor supraterane, a licitaţiilor pentru diverse proiecte, cum este sediul viitoarei Filarmonici "Transilvania".

"Luni dimineaţă, în prima zi în care mi-am început, oficial, activitatea în Primărie, am programate o şedinţă cu directorii instituţiei, participarea la Facultatea de Litere la deschiderea unei şcoli de vară, după care mă întorc în Primărie şi voi avea discuţii individuale cu fiecare director şi şef de serviciu pentru a le cunoaşte problemele. Şi să stabilesc priorităţile. Este un program de reacomodare", a spus Boc.

Pentru zilele următoare, Boc se pregăteşte să ţină audienţele maraton, în condiţiile în care are deja 22 de clujeni înscrişi pe listă, care au probleme diverse şi care cred că doar primarul este în măsură să le rezolve. A mai ţinut astfel de audienţe şi în 2004, când a fost ales prima dată în funcţie.

"Eu am un mare avantaj acum. Primăria Cluj-Napoca nu este o necunoscută pentru mine. Ştiu din primul moment ce să cer direcţiei financiare şi celei de resurse umane, cum să capacitez funcţionarii să dea ce este mai bun din ei pentru clujeni şi pentru oraş", mai spune Emil Boc.

Angajaţii sosesc rând pe rând în Primărie, curioşi să vadă cum vor lucra cu noul primar.

"Eu am venit în Primărie în 1994, pe vremea lui Funar. Era greu, dacă nu erai «funariot» nu prea erai băgat în seamă. Trebuia să taci şi să execuţi. Cu Boc a fost altceva, alt aluat, era deschis, popular, te asculta. Realmente, în primul lui mandat a fost o plăcere să lucrez cu el. Iar acum nu pot decât să mă bucur că s-a întors în Primărie. Aici era locul lui de la început, nu la Bucureşti", spune unul dintre veteranii Primăriei.

Emil Boc a fost primar al Clujului din 2004, când a câştigat alegerile în faţa lui Gheorghe Funar. Mandatul său a fost reînnoit la alegerile locale din vara anului 2008, cu un scor foarte bun. Preşedintele Băsescu menţiona, cu acea ocazie, că toţi politicienii şi analiştii care l-au criticat şi au râs de Boc pentru că ar fi "trompeta" sau "marioneta" şefului statului ar trebui să îi ceară scuze primarului Clujului, după scorul electoral obţinut de acesta.

La finele anului 2008, Boc a devenit premier, iar în luna aprilie a acestui an, după demisia de la şefia Executivului, şi-a anunţat candidatura la Primăria Cluj-Napoca.

La alegerile din 10 iunie, seara, unele exit poll-uri îl indicau pe Marius Nicoară (USL) câştigător al alegerilor pentru Primăria Cluj-Napoca.

Întrucât rezultatele altor exit-poll-uri arătau o diferenţă "la mustaţă" între Emil Boc şi Marius Nicoară, noaptea de după scrutin a fost una albă pentru democrat-liberalii clujeni, una în care s-au făcut numărători paralele, dar nu şi declaraţii, care au fost amânate - ca şi şampania - până la anunţarea rezultatelor finale.

Potrivit datelor finale ale BEJ Cluj, Emil Boc a redevenit primar al Clujului cu 53.674 de voturi (40,61%), în timp ce Marius Nicoară (USL), principalul său contracandidat, a obţinut 52.251 de voturi (39,53%), diferenţa dintre cei doi fiind astfel de 1.423 voturi.

(Material de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici