Adrian Nechita Oros a primit aviz favorabil în Comisiile reunite pentru Agricultură / Liberalul, despre gestionarea pestei porcine: „Nu pot să vin acum cu nişte promisiuni optimiste”

Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil în Comisiile reunite pentru agricultură. Totodată, Oros a declarat la audierile în Parlament, că nu poate veni cu „promisiuni optimiste", întrucât situaţia în pivinţa pestei porcine este „foarte gravă". Acesta a apreciat măsurile Guvernului interimar drept „incomplete" şi tardive.

309 afișări
Imaginea articolului Adrian Nechita Oros a primit aviz favorabil în Comisiile reunite pentru Agricultură / Liberalul, despre gestionarea pestei porcine: „Nu pot să vin acum cu nişte promisiuni optimiste”

Adrian Nechita Oros a primit aviz favorabil în Comisiile reunite pentru Agricultură

Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil în Comisiile reunite pentru agricultură.

„Legat de pesta porcină, situaţia este foarte gravă, cel puţin după datele care astăzi ne-au parvenit. Aceasta este imaginea de acum. Practic aproape toată România a trecut în zona roşie de interdicţie totală. (...) La 24 octombrie erau cuprinse 29 de judeţ, sunt (...) aproape 500 de mii de porci sacrificaţi. În toată această perioadă am fost în legătură cu cei din Autoritatea Veterinară, cu cei din industria şi creşterea porcului. Am avut nenumărate întâlniri cu ei, cu cei de la minister. Avem o propunere de ordin, care este pe site-ul Ministerului Agriculturii. Avem şi noi o propunere de ordin cu care să venim în dezbaterea publică împreună cu asociaţiile de crescători. Este o acţiune mai complexă, nu doar Ministerul Agriculturii, sau ANSVSA au atribuţii. Aici coordonatorul principal este Ministerul de Interne, a spus Oros.

Acesta a mai explicat că România riscă să nu mai exporte carne de porc, iar măsurile luate până acum sunt tardive şi „incomplete".

„Au fost luate măsuri incomplete şi nu la timp. S-a pierdut încrederea populaţiei, iar aceste măsuri care nu sunt foarte populare, populaţia nu le-a acceptat. Dacă trecem ca Sardinia în zona roşie, pentru foarte multă vreme România nu va mai putea exporta carne de porc", a spus ministrul desemnat.

Adrian Oros nu a promis măsuri salvatoare, şi apreciază situaţia ca fiind „foarte gravă".

„Nu pot să vin acum cu nişte promisiuni optimiste, pentru că situaţia este foarte gravă. Dacă ne uităm pe această hartă a Europei, suntem în zona roşie aproape toată ţara, va fi foarte greu", a declarat acesta.

Oros, despre pesta porcina: Vom începe cu schimbarea conducerii ANSVSA

Ministrul desemnat pentru Ministerul Agrculturii, Adrian Oros a declarat că prima măsură pe care o va luat în combaterea pestei porcine va fi schimbarea conducerii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), „pentru că de acolo a început totul".

„Măsurile au fost luate incomplet şi tardiv. Ca să recapeţi încrederea populaţiei în instituţiile care trebuiau să ia măsuri va fi foarte foarte greu. Vom începe cu schimbarea conducerii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, pentru că de acolo a început totul. Ei au avut cu totul alte preocupări în această perioadă. Actuala conducere a ANSVSA nu poate să facă faţă şi a demonstrat în doi ani de zile de când pesta porcină evoluează sălbatic la noi în ţară. Nici într-o ţară nu s-a înregistrat o asemenea extindere fulgerătoare şi total necontrolată", a mai spus Oros.

Acesta a adăugat că are o variantă pentru proiectul de ordin prezent pe site-ul Ministerului Agriculturii de care se va ocupa chiar în primele zile ale mandatului. Oros preconizează că miercuri Comisia Europeană va decide restricţionarea comerţului cu carne de porc pentru toată ţara. "Avem o variantă de lucru gândită împreună cu asociaţiile, variantă la ceea ce domnul Daea a pus în discuţie pe site-ul Ministerului Agriculturii. Avem o variantă pe care o s-o discutăm cu asociaţiile de profil. Va fi una din preocupările principale ale primelor zile. Pentru că s-ar putea ca mâine decizia Comisiei să fie să intrăm toată ţara în zona roşie, după care în partea a IV-a", a explicat ministrul desemnat.

 

Taguri:
oros,
audieri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici