ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II - Cu cine votează politicienii. DECLARAŢII de la secţiile de votare - FOTO, LIVE TEXT

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, şi vicepremierul Liviu Dragnea se numără printre primii politicieni care s-au prezentat la urne duminică pentru a vota în turul II al alegerilor prezidenţiale. Mediafax.ro vă prezintă LIVE TEXT declaraţiile acestora din secţiile de votare.

1158 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II - Cu cine votează politicienii. DECLARAŢII de la secţiile de votare - FOTO, LIVE TEXT

ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II - Cu cine votează politicienii. DECLARAŢII de la secţiile de votare (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

UPDATE 14:15 Mazăre: Dacă sistemul construit de Băsescu va rămâne, eu vreau să ies din politică

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a venit la vot însoţit de mama sa şi a declarat că dacă "sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură" nu se schimbă, el va ieşi din politică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Radu Mazăre, îmbrăcat în hainele sale kaki şi purtând pe cap bereta roşie, a votat la Şcoala numărul 24 din Constanţa, el fiind însoţit de mama sa şi de câţiva angajaţi ai Primăriei.

El a declarat jurnaliştilor, înainte de intrarea în secţia de votare, că a vrut să vină împreună cu mama sa pentru că a văzut că aceasta seamănă cu mama unui candidat la alegerile prezidenţiale.

"Mă uitam la televizor şi am constatat cu stupoare că mama unuia dintre candidaţi seamănă perfect cu mama şi atunci am luat decizia să vin la vot cu mama pentru că ea are buletin de Bucureşti şi oricum vota în Constanţa, într-o secţie pe liste suplimentare. Am spus că de data asta nu cu fete, nu cu pensionari, ci cu mama la vot", a afirmat Mazăre.

El a mai spus că va ieşi din politică, dacă "sistemul construit de Traian Băsescu" nu se schimbă.

"Dacă lucrurile şi sistemul pentru care umblu îmbrăcat aşa (în haine kaki şi cu beretă roşie - n.r.) de zece ani nu se schimbă, vreau să mă retrag nu numai de la pimărie, veau să mă retrag de tot. Dacă sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură, pe încrâncenare, va rămâne, eu vreau să ies din politică, pentru că energia mea nu o mai pot să o dedic lucrurilor pe care le fac oamenilor şi trebuie să o dedic să mă apăr cu avocaţi şi nu mai am plăcere. Nu m-am născut politician, nu mor politician, nu-i nicio dramă", a spus Mazăre.

Întrebat dacă această schimbare înseamnă şi modificarea justiţiei, el a răspuns: "La maniera în care se face acum hăituiala, da. Sigur cine greşeşte trebuie să plătească, asta e peste tot în lume, dar ca să hăituieşti zece ani, să cauţi fiecare lucru semnat cu acul, să vezi poate-poate găseşti ceva, asta nu e justiţie".

Mazăre a intrat apoi în secţia de votare şi, cât a aşteptat-o pe mama sa să completeze formularul pentru listele suplimentare, a fost întrebat de o femeie dacă poate să o ajute întrucât, deşi fiul ei locuieşte în Franţa de 11 ani, acesta apare în continuare pe listele permanente din Constanţa, ea solicitând să fie scos.

Primarul i-a răspuns că nu s-a ocupat el de listele electorale permanente, dar că se va interesa de această sesizare şi o va rezolva.

La final, după ce a părăsit secţia de votare, el a fost întrebat de ziarişti dacă pregăteşte şampania pentru a sărbători în această seară, edilul răspunzând "nu mai pregătesc demult şampania".

În judeţul Constanţa, 630.304 de persoane sunt aşteptate la urne, fiind puse la dispoziţie 552 de secţii de votare.

UPDATE 14:00 Geoană: Votez cu încrederea că punem punct experimentului nefericit numit coabitare politică

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că a votat cu încrederea faptului că, începând de luni, românii vor pune punct unui “experiment nefericit” care se numeşte coabitarea politică, dar şi unui regim politic care a fost printre cele mai “agresive şi nocive” pe care le-a avut România.

“Am venit cu bucurie la vot, din trei motive. În primul rând pentru că punem punct unui regim politic care a fost printre cele mai agresive şi nocive pe care le-a avut această ţară şi într-un fel, ceea ce am fost împiedicaţi să facem prin vot în 2009 şi 2012, se întâmplă în sfârşit acum”, a spus Geoană.

UPDATE 13:50 Predoiu: Am votat cu speranţa într-o Românie normală

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală la Colegiul economic Virgil Madgearu din Bucureşti, că a votat "cu speranţa într-o Românie normală, cu încredere în victorie" şi "pentru a opri minciuna".

UPDATE 13:00 -Olguţa Vasilescu: Am votat pentru mândria de a fi româncă şi olteancă

Primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu, a declarat că a votat "pentru mândria de a fi româncă şi olteancă", dar şi cu speranţa "că politicienii care au făcut rău României vor fi traşi pe dreapta, asta însemnând în afara politicii mari".

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a votat la Liceul CFR din Craiova, fiind însoţită de nepoata sa, Ema, şi de fiul său, Robert.

La ieşirea de la vot, ea a declarat că "nu a fost o alegere grea deloc".

"Din punctul meu de vedere cred că e foarte clar pe cine trebuie să aleagă românii, craiovenii, oltenii. Astăzi, am votat pentru dreptate socială, astăzi am votat pentru mândria de a fi româncă şi olteancă, nu în ultimul rând şi cu speranţa că politicienii care au făcut rău României vor fi traşi pe dreapta, asta însemnând în afara politicii mari", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ea s-a arătat încâtată de numărul mare de persoane care au venit la vot, încă de la primele ore ale zilei.

"Este foarte interesantă această prezenţă mare, să vedem însă dacă se menţine până la finalul votului. Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla acest lucru mai ales în judeţele noastre. Dar nu ştiu, să vedem cum va fi. Din câte am auzit s-a anunţat ploaie după-masă şi s-ar putea ca foarte mulţi să fi ieşit încă de dimineaţă", a afirmat primarul.

Lia Olguţa Vasilescu i-a îndemnat pe toţi craiovenii să iasă la vot.

UPDATE 12:53 - Quintus: E în interesul românilor să aşezăm în fruntea ţării un om în care să avem toţi încredere

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a afirmat, duminică, după ce a votat, că este în interesul românilor ”să aşeze în fruntea ţării un om în care să avem toţi încredere”, spunând că se gândeşte la ”cei tineri care au dreptul şi merită să trăiască într-o ţară bună”.

Mircea Ionescu Quintus a votat la o secţie de votare din Ploieşti, venind, ca de fiecare dată, împreună cu soţia sa.

Quintus a spus că este în interesul românilor ”să aşeze în fruntea ţării un om în care să avem toţi încredere”.

”Ca în ultimele multe zeci de ani, soţia şi cu mine ne-am făcut datoria şi ne-am exercitat acest important drept cetăţenesc, dreptul de vot. Astăzi am exprimat votul nostru în favoarea celui care după părerea noastră este cel mai vrednic, cel mai serios, cel mai cinstit dintre candidaţi. Este în interesul românilor să aşezăm în fruntea ţării un om în care să avem toţi încredere, care să se împrăştie în toţi şi în inimile tuturor românilor, pentru că dacă noi care suntem spre sfârşitul trăirii mai avem încă această speranţă, mă gândesc la cei tineri care au dreptul şi merită să trăiască într-o ţară bună,” a spus preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE 12:33 - Tăriceanu: Am votat să închidem o pagină tristă din istorie

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a votat duminică în Capitală pentru alegerile prezidenţiale, menţionând la ieşirea de la urne că şi-a exercitat acest drept pentru a închide ”definitiv o pagină tristă din istoria României”.

„Votul meu de astăzi urmăreşte să închidem definitiv o pagină tristă în istoria României şi să evităm riscul ca această perioadă să continue sub o formă sau alta”, a susţinut Tăriceanu.

UPDATE 11:30 - Klaus Iohannis a votat pentru o ”Românie a respectului, a prosperităţii, o Românie puternică”

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a votat, duminică, la Sibiu, ”pentru o Românie a respectului, a prosperităţii, o Românie puternică”, el spunând că are emoţii şi că speră ”să fie o zi frumoasă pentru toţi”.

Klaus Iohannis a votat la Şcoala nr. 4 din Sibiu, unde a venit împreună cu soţia sa, Carmen. Candidatul ACL la Preşedinţie a fost aşteptat, la secţia de votare, de aproximativ o sută de oameni, care l-au aplaudat, i-au scandat numele şi au strigat ”Ura”.

UPDATE 10:48 - Emil Boc a votat ”pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat "pentru consolidarea democraţiei", manifestându-şi, totodată, speranţa într-o participare masivă la urne, în virtutea "participării civice recunoscute a clujenilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc a votat la secţia 48 din Cluj-Napoca, însoţit de soţia sa, Oana, şi de lideri ai PDL Cluj şi PMP Cluj.

"Am votat pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept în România, pentru o creştere economică fundamentată pe investiţii şi locuri de muncă, am votat aşa cum cred că votează orice om de dreapta", a afirmat Emil Boc la ieşirea de la urne.

Totodată, primarul şi-a manifestat speranţa că locuitorii Clujului vor ieşi în număr mare la urne, "dată fiind participarea civică recunoscută a clujenilor în procesul electoral, şi nu numai”.

În opinia lui Boc, un vot liber exprimat de către cetăţenii informaţi reprezintă cheia democraţiei şi continuităţii acesteia.

"Cetăţenii, prin vot, îşi apără democraţia şi sper ca românii să participe azi într-un număr cât mai mare pentru că prin asta vor apăra democraţia din ultimii ani şi consolidarea acesteia”, a spus Emil Boc.

Întrebat dacă este de părere că turul al doilea al alegerilor se va desfăşura mai bine decât primul tur în diapora, Boc a răspuns negativ.

"Probabil se va economisi un pic de timp prin faptul că au fost scoase de pe internet declaraţiile pe proprie răspundere, dar prin faptul că nu s-au înfiinţat secţii suplimentare, ceea ce era posibil, din nefericire nu se va îmbunătăţi semnificativ votul din diaspora”, a afirmat fostul premier.

UPDATE 10:40 Băsescu: Am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar

Preşedintele Traian Băsescu a votat la Colegiul ”Xenopol” din Capitală, afirmând că a votat ”împotriva instaurării unui regim discreţionar” şi făcând apel către ”cei care au fost numiţi băsişti” să iasă la vot şi ”să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează”.

UPDATE 10:20 - Ponta: Am votat ca mamele, bunicii şi copiii noştri să trăiască într-o ţară mai bună

Candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, Victor Ponta, a votat, duminică, la secţia de votare de la Şcoala "Pia Brătianu", unde a venit însoţit de soţia sa şi de cei doi copii, el declarând că a votat pentru convingerea sa că după 25 de ani de tranziţie nu va mai fi "încă o generaţie de sacrificiu".

UPDATE 10:05 - Zgonea: Am votat cu speranţa că următorii cinci ani vor fi ani cu prosperitate

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a votat, duminică dimineaţă, la Craiova, spunând că şi-a exercitat acest drept cu speranţa că România va avea ”un preşedinte care să unească" şi că "următorii cinci ani vor fi ani cu prosperitate".

UPDATE 10:00 - Ministrul Mircea Duşa a votat pentru ”o Românie fără războaie politice”

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a votat, duminică, la secţia amenajată la sediul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu” din Topliţa, pentru ”o Românie fără războaie politice”, stabilă economic şi cu un sistem de securitate puternic.

Mircea Duşa, lider al PSD Harghita, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Românie "puternică”, în care să nu mai existe "războaiele politice”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am votat, de asemenea, pentru o Românie stabilă economic, cu un sistem de securitate puternic, în care fiecare cetăţean, fie vârstnic, fie tânăr, să poată trăi decent”, a spus Mircea Duşa.

Totodată, Duşa a spus că a votat pentru un preşedinte care să reprezinte ţara cu demnitate şi care să păstreze unitatea statului român.

Ministrul Apărării Naţionale a votat, ca şi la alegerile precedente, la secţia de votare unde este arondat, amenajată în incinta Colegiului Naţional "Mihai Eminescu” din municipiul Topliţa, localitate în care s­-a născut şi pe care a condus­-o, timp de patru ani, ca primar, până în anul 2000, înainte de a fi numit prefect al judeţului Harghita şi apoi deputat.

UPDATE 09:40 - Dragnea: Am votat româneşte pentru un preşedinte român şi viu, care nu e fricos

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, duminică, după ce şi-a exprimat votul la o secţie de votare din cadrul colegiul economic "A.D Xenopol", că a votat "româneşte", "pentru un preşedinte român şi viu".

UPDATE 09:00 - Ioan Rus a votat pentru ”încetarea războaielor românilor cu românii”

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a votat, duminică dimineaţă, la secţia 160 din Cluj-Napoca, pentru "încetarea războaielor românilor cu românii" şi pentru prosperitate şi linişte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

7:00 - Vicepremierul Gabriel Oprea a votat ”pentru progresul României, pentru o Românie unită”

Vicepremierul Gabriel Oprea a votat, duminică, la ora 7.00, imediat după deschiderea urnelor, el spunând că a votat pentru ”o Românie a progresului, pentru o Românie puternică şi unită”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici