Antonescu: Am convenit cu Ponta să exprimăm prin vot ideea că referendumul e inoportun

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că a convenit cu premierul Victor Ponta ca prin votul parlamentarilor USL să se exprime ideea că referendumul cerut de preşedintele Traian Băsescu este inoportun, el arătând că la vot au existat nişte "neînţelegeri" în legătură cu "ce se votează".

307 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Am convenit cu Ponta să exprimăm prin vot ideea că referendumul e inoportun

Crin Antonescu, Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Întrebat dacă a existat un acord în USL privind o poziţie comună în legătură cu votul dat marţi asupra referendumului propus de Traian Băsescu şi, în caz afirmativ, cum se explică votul diferit al parlamentarilor PSD şi PNL, Antonescu a precizat că a avut o discuţie cu Victor Ponta pe această temă, care însă nu s-a finalizat cu o decizie formală.

"În cursul zilei de ieri (marţi - n.r.), eu m-am aflat într-o vizită oficială în Croaţia. (...) Am avut o discuţie, nu o decizie formală, am avut o discuţie înainte de vot cu domnul Ponta (...)", a precizat Antonescu.

El a spus că a convenit cu Victor Ponta ca parlamentarii USL să exprime prin vot ideea că referendumul este inoportun.

"În legătură cu poziţia Parlamentului faţă de oportunitatea referendumului cerut de domnul Băsescu, am discutat cu domnul Ponta şi, cu termenul domniei sale, îl citez, am convenit că vom exprima prin votul nostru ideea că este inoportun acest referendum. Asta a fost înţelegerea, nu a fost, ca să spun aşa, o decizie oficială şi, în legătură cu votul de ieri, părerea mea e că au fost nişte neînţelegeri în legătură cu ce se votează. Dar mai mult de atât nu aş dezvolta, până la urmă fondul problemei nu se schimbă", a spus Antonescu.

El a spus că Parlamentul nu-l poate împiedica pe şeful statului, în termenii actuali ai Constituţiei, să facă referendum când vrea, respectiv "în fiecare săptămână" şi a precizat că de aceea se va şi modifica Legea fundamentală în sensul acesta.

"Parlamentul este însă consultat şi îi spune o poziţie în legătură cu asta, dacă el crede că e cazul sau nu e cazul să se facă referendum. Avizul este pur consultativ, preşedintele nu poate fi împiedicat, nimeni nu are de gând să încalce Constituţia în sensul de a-l împiedica pe preşedinte. Când va da decretul de iniţiere a referendumului, Guvernul va proceda în consecinţă", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ceea ce au anunţat grupurile parlamentare PSD privind votul de marţi asupra referendumului propus de Traian Băsescu "nu este adevărat" şi că a fost convenit "contrariul".

Preşedintele PNL a fost întrebat dacă ceea ce au anunţat grupurile parlamentare PSD privind faptul că s-ar fi convenit în USL pentru un vot "pentru" al parlamentarilor USL asupra punctului de vedere favorabil la referendumul propus de Traian Băsescu este adevărat.

"Nu e adevărat. Am convenit contrariul", a răspuns Antonescu, pentru MEDIAFAX.

Grupurile parlamentare PSD din Camera Deputaţilor şi Senat au transmis, marţi, sub semnătura celor doi lideri de grup, Marian Neacşu, respectiv Ilie Sârbu, un comunicat în care fac o serie de pecizări "în legătură cu votul exprimat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 18 iunie 2013 referitor la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum naţional".

"Grupurile PSD şi UNPR din Camera Deputaţilor şi Senat îşi exprimă surprinderea faţă de decizia colegilor din PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind avizul consultativ referitor la organizarea şi desfăşurarea unui referendum naţional la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia grupurilor PNL şi PC vine după ce în cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri", se arată în comunicat.

"Ne exprimăm speranţa ca pe viitor deciziile luate în cadrul Uniunii Social Liberale să fie respectate în mod egal de către toţi partenerii de coaliţie şi reiterăm că grupurile PSD şi UNPR din cele două Camere îşi vor respecta toate angajamentele luate la nivelul USL", menţionează sursa citată.

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a precizat că parlamentarii PSD şi-au păstrat punctul de vedere din comisiile juridice şi în plen la votul asupra iniţiativei preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, votând favorabil şi că este dreptul PNL de a decide să voteze împotrivă.

Parlamentarii PSD au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, dar au fost şi social-democraţi care s-au abţiunut la vot, a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX senatorul Miron Mitrea.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat, în plenul Parlamentului, că PNL a votat împotriva iniţiativei preşedintelui pentru un nou referendum, considerându-l "o diversiune politică" şi un referendum ilegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici