Antonescu: Băsescu e complicele lui Orban într-un joc periculos în cadrul comunităţii maghiare

Liderul PNL Crin Antonescu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că este complicele premierului Ungariei, Orban Viktor, "într-un joc extrem de periculos în interiorul comunităţii maghiare din România" şi de aceea nu avea cum să ia o poziţie fermă faţă de declaraţiile lui Kover Laszlo.

1454 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Băsescu e complicele lui Orban într-un joc periculos în cadrul comunităţii maghiare

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Traian Băsescu, complicele lui Orban (Orban Viktor, premierul Ungariei - n.r.) într-un joc extrem de periculos în interiorul comunităţii maghiare din România, nu avea cum să ia poziţie fermă într-o asemenea situaţie. Eu înţeleg că dacă eşti preşedinte jucător eşti până la capăt. Se pare că domnul Băsescu nu ştie să fie jucător decât unde nu-i permite Constituţia şi acolo unde i-ar cere-o dă bir cu fugiţii. Guvernul României a acţionat prompt şi corect, pe tonalitatea potrivită, nu a avut o suprareacţie, a fost o atitudine fermă faţă de episodul Nyiro Jozsef", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, liderul PNL, Crin Antonescu.

El a afirmat că, în opinia sa, autorităţile române şi Guvernul au împiedicat transformarea "unui pretins ceremonial creştinesc într-o manifestaţie cu conotaţii inacceptabile pe teritoriul României".

"Au acţionat elegant şi cred că şi preşedintele Parlamentului ungar va înţelege că după ce a dat o mână de ajutor serioasă unei formaţiuni politice din România îşi va vedea de treabă. E interesant unde a fost marele patriot şi marinar Traian Băsescu", a spus Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, rămâne o enigmă de ce în momentul în care premierul Ungariei, Orban Viktor, prezent la Bucureşti, "a părăsit întâlnirea cu nouă premieri din UE şi s-a dus la un prieten de suflet, Traian Băsescu".

"De ce a fost primit, pentru că Orban a sfidat o dată în plus autorităţile române şi Guvernul României, arătând că nu are treabă, că aici şeful domnia sa consideră că e altul şi se duce acolo? De ce Traian Băsescu, preşedintele unei ţări sfidate de preşedintele Parlamentului Ungariei, nu a avut măcar o declaraţie despre ce a discutat cu Orban Viktor, ce crede despre tentativele evidente ale autorităţilor maghiare de a se amesteca direct în campania electorală din România?", a afirmat Antonescu.

El a adăugat că declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei "sunt nepotrivite, ofensatoare, jignitoare, iar scrisoarea celor doi preşedinţi ale Camerelor Parlamentului României a fost una corectă, într-un limbaj diplomatic potrivit".

Antonescu s-a întrebat unde a fost în acest caz şi fostul premier Emil Boc, care nu a avut nici el vreo reacţie la declaraţiile lui Kover Laszlo.

"Unde a fost şi Boc, înţeleg că a fost cârpa de şters pe picioare a lui Băsescu, dar măcar la preşedintele Parlamentului Ungariei putea să ridice glasul", a spus Antonescu.

Liderii USL, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, vor participa, miercuri seară, la un concert al USL care va avea loc pe platoul de la Expo Transilvania.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a ajuns în România deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.

Premierul Victor Ponta a declarat, vinerea trecută, că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la Bucureşti a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declaraţia comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici