Antonescu: Blaga fie îi determină pe Băsescu şi Boc să revină asupra deciziei, fie demisionează

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că ministrul de Interne, Vasile Blaga, trebuie fie să îi determine pe preşedinte şi pe premier să revină asupra deciziei privind Poliţia şi Jandarmeria, fie să demisioneze, precizând că, dacă sunt nemulţumiţi, Băsescu şi Boc pot renunţa la mandate.

29 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Blaga fie îi determină pe Băsescu şi Boc să revină asupra deciziei, fie demisionează

Antonescu: Blaga fie îi determină pe Băsescu şi Boc să revină asupra deciziei, fie demisionează (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ministrul de Interne, Vasile Blaga, e într-o situaţie foarte delicată. Fie îi determină pe preşedinte şi pe şeful său de Guvern să revină asupra unei decizii absurde şi cu consecinţe publice dintre cele mai grave, fie demisionează. Pentru că dacă o instituţie esenţială din subordinea sa e considerată nesigură sau inutilizabilă de către preşedinte şi primul ministru, atunci e foarte clar că ministrul de Interne are o problemă", a susţinut Crin Antonescu.

Liderul PNL şi-a exprimat speranţa că Vasile Blaga, despre care a spus că este unul dintre oamenii foarte puţini în a căror demnitate politică mai crede, va pune onoarea subordonaţilor săi şi instituţiilor pe care le conduce "mai presus de prietenia sau de obligaţiile faţă de Traian Băsescu".

Pe de altă parte, Antonescu a menţionat că dacă Băsescu nu mai are încredere în Poliţia, Jandarmerie, Armată, Şcoală, Sănătate şi nici în partidele politice, poate renunţa la mandat sau poate consulta populaţia prin referendum, să vadă dacă românii îl mai vor.

"Ceea ce poate să facă preşedintele dacă nu-i mai plac sau dacă nu mai are încredere nici în Poliţie, nici în Jandarmerie, nici în Armată, nici în şcoală, nici în sistemul de sănătate, nici în administraţia publică, nici în sindicate, nici în partidele politice, poate - asta nu îl poate împiedica nimeni - să renunţe la mandat. Preşedintele, dezgustat de o ţară întreagă care nu-l mai aşteaptă la băi de mulţime, poate să renunţe la mandatul său de preşedinte sau poate, conform unui obicei drag, să ia iniţiativa unui referendum prin care să vadă dacă românii îl mai vor sau nu preşedinte", a spus liderul PNL.

El a subliniat că premierul Emil Boc "are o cale şi mai simplă", menţionând că acesta, "în momentul în care nu mai are încredere într-o instituţie fundamentală a sistemului de ordine publică, poate să demisioneze".

Pe de altă parte, preşedintele liberalilor a criticat faptul că, "Traian Băsescu este preşedintele care a încercat - şi probabil a şi reuşit - să decredibilizeze şi să slăbească toate instituţiile fundamentale ale unei societăţi din ţara sa", "tactica sa de a învrăjbi categorii socio-profesionale, categorii sociale juna contra alteia" ajungând în mandatul său la rangul de metodă politică.

"Azi asistăm la o noutate extrem de periculoasă. Decizia lui Traian Băsescu practic acum învrăjbeşte categorii de arme. Încearcă să învrăjbească Poliţia cu Jandarmeria, SPP cu cele două. Acest lucru este unul foarte grav care ne face să împărtăşim îngrijorarea pe care foarte mulţi o exprimă (...) în legătură cu intenţiile politice ale preşedintelui şi camarilei sale. Atragem atenţia SPP, de exemplu, care, evident, nu are nicio vină în această chestiune, că preşedintele nu poate verbal să modifice legi şi hotărâri extrem de precise care se referă la siguranţa naţională", a mai spus Crin Antonescu.

El a adăugat că "paza şi protecţia demnitarilor, în primul rând a preşedintelui, e stabilită legal printr-o hotărâre aprobată de CSAT şi în care SPP beneficiază de colaborarea Poliţiei, a Jandarmeriei".

"Un demnitar poate renunţa în scris la serviciile SPP, dar nu poate stabili care sunt efectivele şi cum se face aceasta. SPP, chiar dacă azi e constrâns să se substituie Poliţiei sau Jandarmeriei, nu poate din punct de vedere legal şi logistic să asigure o protecţie conform legii. Preşedintele Traian Băsescu nu poate printr-o vorbă spusă la mâine sau cu premeditare nişte legi care sunt în vigoare", a conchis liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici