Antonescu: Dacă aveam articol în Statutul PNL, l-am fi dat afară pe Chiliman pentru penibil. A fost greşeala mea că nu am susţinut excluderea mai devreme

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente în care s-a decis excluderea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, că dacă ar fi existat un articol în Statutul PNL împotriva "penibilului", ar fi folosit această prevedere pentru excluderea edilului.

384 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Dacă aveam articol în Statutul PNL, l-am fi dat afară pe Chiliman pentru penibil. A fost greşeala mea că nu am susţinut excluderea mai devreme

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Întrebat ce anume l-a deranjat cel mai mult la ceea ce a spus primarul Sectorului 1, Antonescu a răspuns: "Faptul că citea. Deci, eu dacă aveam articol în Statut îl dădeam afară, în cazul domnului Chiliman, dom’le, pentru penibil. Şi ar trebui poate la următorul Congres să introducem asta: dacă eşti penibil, trebuie să fii exclus, că faci de râs un partid, nu se poate".

El a spus că primarul Sectorului 1 nu poate să memoreze nici două fraze: "Dar nu poţi să înveţi totuşi două propoziţii? Ce e greu, care-s propoziţiile ălea? «Antonescu duce PNL la ruşi şi PNL a devenit sub conducerea lui Antonescu inamicul justiţiei şi al statului de drept». Dom’le, învaţă şi un copil care e la grădiniţă, darămite un primar cu atâtea voturi, de 23 de ani în PNL".

El i-a mai reproşat lui Chiliman "calomniile grosiere" spuse în ultima perioadă.

Antonescu a relatat faptul că primarul Sectorului 1 a citit inclusiv în Delegaţia Permanentă a PNL un "foarte lung text".

"A fost citit partidului, nici în cadrul dezbaterilor care au urmat nu s-a putut produce liber domnul Chiliman", a mai spus Antonescu.

Antonescu: A fost greşeala mea că nu am susţinut excluderea lui Chiliman mai devreme, mi-o asum

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, la finalul Delegaţiei Permanente a partidului, că este vina sa faptul că nu a susţinut mai devreme excluderea primarului Andrei Chiliman, iar acesta a reuşit că aducă deservicii partidului şi să acţioneze împotriva PNL.

În ceea ce priveşte cei 23 de ani vechime ai lui Chiliman în PNL, el a afirmat că sunt mulţi dintre liderii PNL care au aceeaşi vechime în partid.

"Suntem mulţi de 23 de ani. Sigur că nu-i plăcut, dar nu-i plăcut nu acum, iar eu mi-am asumat în faţa colegilor şi îmi asum şi în faţa susţinătorilor şi membrilor PNL vinovăţia de a nu fi dat afară aceşti oameni imediat ce au început să facă ce au făcut. Este vina mea, am ţinut şi ţin foarte mult la libertatea de exprimare, la libertatea de atac, la liberatatea de critică ... Nu, am greşit. Ei au adus deservicii acestui partid împroşcat în vădită înţelegere cu duşmanii politici ai acestui partid. Trebuia să propun aceste măsuri mai devreme, nu am făcut-o", a susţinut Antonescu.

El a menţionat că la alegerile parlamentare a susţinut candidatura Dianei Tuşa, pentru că apreciat tinereţea şi activitatea ei în PNL.

Preşedintele PNL a afirmat că inclusiv după lansarea Iniţiativei România Liberală cei excluşi au fost avertizaţi şi rugaţi să rămână în partid, dar să nu intre într-o "altă combinaţie politică".

Antonescu fost întrebat ce i s-a reproşat lui Chiliman în momentul în care a fost susţinută propunerea de excludere din partid.

"De mai bine de un an de zile, domnul Chiliman nu e vorba că a criticat în public - asta la noi e ceva îngăduit şi permis, spre deosebire de alte partide unde aţi văzut cum alţii reacţionează la critici, şi au dreptate - la noi este o cutumă chiar antistatutară să spunem aşa în sensul în care criticile cu voce tare au existat totdeauna. Le-am făcut şi eu la rândul meu, când nu eram preşedinte al partidului. Criticile sunt una, calomniile sunt altceva. Afirmaţiile absolut inacceptabile nicăieri în lumea asta despre un partid...au fost tolerate (...) S-au putut manifesta în fel şi chip. Sigur, nu-i excludea nimeni, ţipau şi dânşii şi propaganda ce dictatură e în PNL, deşi nimeni nu a văzut vreodată în vreun partid din România aşa ceva, totuşi noi eram ca şi cum în fiecare zi i-am fi exclus, ceea ce ar fi trebuit să facem", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a afirmat că ar fi crezut că după Congresul PNL lucrurile se vor lămuri, iar primarul Sectorului 1 va respecta deciziile celui mai larg for al partidului.

"În momentul în care s-a constituit, la vedere, public, o altă structură - indiferent că ea se califică drept ONG sau altceva, dar în programul căreia, în declaraţiile publice de la naştere este atacat direct PNL şi care între reprezentanţii săi după aceea între care domnul Chiliman şi doamna Diana Tuşa încep discuţii tot la vedere cu alte partide, şi nu doar alte partide, ci partide cu care ne aflăm în sens politic în regim de adversitate. În momentul acela lucrurile nu mai pot continua în felul acesta şi, dacă dânşii nu au făcut ceea ce e normal să facă cineva care îşi califică în felul acesta propriul partid şi propriul preşedinte de partid, adică să demisioneze - ceea ce e o libertate încă garantată în această ţară - atunci a trebuit noi ca partid să facem gestul igienic de a ne separa", a precizat Antonescu.

Liderul PNL a amintit faptul că există un precedent în ceea ce priveşte excluderile, respectiv momentul 2006 când au fost excluşi doi foşti preşedinţi, Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, pentru faptul că "lucrau făţiş la distrugerea partidului".

Delegaţia Permanentă a PNL, reunită la sala I.I.C. Brătianu din Parlament, a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, după ce actualul edil a activat timp de 24 de ani în PNL, motivul sancţiunii fiind săvârşirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".

Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman şi a deputatului Diana Tuşa, înaintată de BPN Delegaţiei Permanente a PNL, a fost aprobată cu majoritate de voturi, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PNL.

Conform surselor citate, pentru excluderea lui Chiliman din PNL au votat 139 de membri ai Delegaţiei Permanente, doar 8 votând împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici