Avertismentul unui lider al României care nu de mult spunea că economia „duduie”: riscăm să intrăm în recesiune

România riscă să intre în recesiune dacă economia va suporta şocuri precum o creştere accelerată a inflaţiei şi a dobânzilor, spune, marţi, preşedintele PNL, Florin Cîţu. „Când împrumuţi miliarde, pentru că ai deficit de finanţat, care s-ar putea să fie mai mare, lucrurile se complică”, spune el.

3160 afișări
Imaginea articolului Avertismentul unui lider al României care nu de mult spunea că economia „duduie”: riscăm să intrăm în recesiune

Avertismentul unui lider al României care nu de mult spunea că economia „duduie”: riscăm să intrăm în recesiune

Florin Cîţu a spus, marţi, că dacă România nu va acţiona rapid asupra deficitului şi să reducă mai mult decât este astăzi inflţaia, se va intra „într-o spirală” în care vor creşte preţurile, dobânzile şi economia, apoi, „se prăbuşeşte”.

„Nu mai spun că, Doamne fereşte, dacă măsurile pe care le avem acum nu sunt credibile în faţa investitorilor, în faţa agenţiilor de rating – pentru că am auzit şi voci cum că nu ne interesează agenţiile de rating, din partea partenerilor de coaliţie – să ştiţi că orice mesaj care vine de acolo şi care spune că România nu e credibilă în perioada următoare creşte costul de finanţare a României într-o perioadă în care nu avem nevoie de aşa ceva. Deja, în octombrie ne împrumutam la 13 ani cu 4 şi ceva, acum ne împrumutăm cu un procent peste. Şi când împrumuţi miliarde, pentru că ai deficit de finanţat, care s-ar putea să fie mai mare, lucrurile se complică. De aceea e important. Acest guvern are luxul de a vedea că economia pe de o parte încetineşte, pe de altă parte costurile cresc şi apar nişte nori negri la orizont. Şi poate să ia decizia azi”, a spus Florin Cîţu, la Digi 24.

El dă exemplul fostului Guvern, pe care l-a condus, care, potrivit fostului premier, a avut cea mai mare creştere economică şi cea mai rapidă revenire din UE.

Cîţu a mai spus că are încredere că Guvernul actual poate să evite colapsul, dar trebuie să se gândească rapid la soluţii.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va face nimic din ceea ce spune el că ar trebui, Florin Cîţu a afirmat că „atunci există un pericol foarte mare”.

„Dacă nu vom face nimic şi vom păstra mesaje populiste riscul este clar: în cursul acestui an economia să se gripeze mai mult decât ne aşteptam. Gândiţi-vă că deja pornim anul acesta cu o creştere economică sub cea de anul trecut şi Banca Mondială a redus creşterea economică pentru 2022 de la estimarea făcut acum câteva luni de zile. Aceste lucruri deja se văd. Trebuie să fie un efort din partea Guvernului, care să lucreze la toată această dinamică, este un sistem complex şi dacă nu se acţionează din timp lucrurile vor fi complicate”, a răspuns Florin Cîţu.

Întrebat, dacă România riscă să intre în recesiune în 2022, Florin Cîţu a răspuns afirmativ.

„Depinde de şocuri. Dacă inflaţia accelerează rapid şi dobânzile cresc rapid, da, se poate acest lucru (intrarea în recesiune - n.r.). Dar eu sper să avem înţelepciunea să nu mergem în acea direcţie. Să avem înţelepciunea să vedem că deja am cheltuit banii de la buget pe compensarea facturilor. Alţii nu mai sunt şi dacă cumva există riscul să luăm banii de la investiţii – eu sper să nu se întâmple acest lucru – să îi punem la cheltuieli sociale sau în altă parte, atunci eşecul este garantat”, a averrtizat fostul premier.

La finalul anului trecut, Cîţu spunea că economia este „peste aşteptări”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
recesiune,
cîţu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici