Baconschi către studenţi: Implicarea politică a generaţiei voastre duce la îmbunătăţirea elitelor

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a făcut un apel către studenţi să se implice în politică, deoarece politica în România trebuie reinventată, iar ei ar putea contribui la îmbunătăţirea elitelor conducătoare şi a modelului de societate.

33 afișări
Imaginea articolului Baconschi către studenţi: Implicarea politică a generaţiei voastre duce la îmbunătăţirea elitelor

Baconschi către studenţi: Implicarea politică a generaţiei voastre duce la îmbunătăţirea elitelor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Baconschi a declarat, joi, la conferinţa "Mai are politica un Dumnezeu?", susţinută în faţa studenţilor şi cadrelor didactice de la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, că în România nu se poate construi decât dacă sunt create locuri în care acţiunea politică, reflecţia, se întâlnesc într-un mod civilizat şi în care dialogul are loc.

"Implicarea politică a generaţiei dumneavoastră într-un sens civic, lucid, realist ar putea duce, treptat, la îmbunătăţirea elitelor conducătoare şi a modelului de societate în care funcţionăm. Politica în România trebuie reinventată, războiul civil în care ne complacem, deşi ne dezgustă, trebuie să înceteze. Nu putem construi decât dacă creăm locuri în care acţiunea politică, reflecţia, se întâlnesc într-un mod civilizat, în care dialogul are loc şi în care o alternativă a elitelor să poată fi propusă şi asumată ca bază pentru un alt aranjament social. Nu este bine să vă lăsaţi viitoarele cariere, urmaţi-vă calea profesională, dar începeţi de pe acum să acţionaţi politic, să nu priviţi politica aşa cum este caricaturizată în discursul public. Dacă vreţi ceva mai bun, implicaţi-vă, nu ajunge să scrii pe bloguri, sau să te declari dezgustat. Este urât să nu vă doriţi altceva decât plecarea din ţară, dar cine mai are grijă de România?", a spus ministrul de Externe.

Acesta a subliniat că o decizie privind implicarea în politică trebuie să germineze în generaţia tânără, pentru că dacă tinerii şi studenţii nu îşi asumă responsabilitatea civică, nu ar trebuie să se întrebe de ce lucrurile nu se ameliorează şi nu se reuşeşte o reconciliere naţională.

"De la bază se nasc proiectele politice viabile. Fiţi mai puţin deprimaţi, să vă gândiţi că aveţi o responsabilitate generaţională", a subliniat Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe le-a spus studenţilor că implicarea sa politică a avut loc "într-un partid respectabil şi reformabil care va lua haina creştin democraţiei în ceea ce priveşte baza doctrinară".

La conferinţă au participat, printre alţii, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, şi soţia premierului Emil Boc, Oana Boc.

Baconschi şi-a lansat, la finalul conferinţei, cartea "Creştinism şi democraţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici