Băsescu a decorat mai multe personalităţi culturale: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale vieţii civile, între care Horia Roman Patapievici.

1533 afișări
Imaginea articolului Băsescu a decorat mai multe personalităţi culturale: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea

Băsescu a decorat mai multe personalităţi culturale: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale societăţii civile, între care Horia-Roman Patapievici.

Între cei decoraţi de şeful statului se numără de asemenea Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Călin Peter Netzer.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, o ceremonie de decorare a unor personalităţi culturale şi ale societăţii civile.

În cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, preşedintele i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie".

Preşedintele Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei".

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, decoraţia i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei".

Horia-Roman Patapievici era la acel moment preşedintele ICR.

Preşedinţia nu a confirmat că decoraţia care i-a fost înmânată vineri lui Patapievici este cea conferită în 2010.

În cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, şeful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Călin Peter Netzer cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului «Poziţia copilului» cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă în promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români".

Preşedintele Traian Băsescu i-a mai conferit directorului Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea şi patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută la Palatul Cotroceni".

În cadrul aceleiaşi ceremonii, şeful statului i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor scriitorului şi criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian şi realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii româneşti, pentru implicarea directă şi constantă în organizarea şi promovarea acţiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului «Cotroceni - porţi deschise culturii»".

Băsescu: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că decorarea mai multor intelectuali din România reprezintă un semn şi a arătat că nici oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români nu ştiu să îşi ţină aproape această intelectualitate şi nu se străduiesc deloc să o înţeleagă.

Traian Băsescu a declarat în discursul susţinut după ceremonia de decorare că îşi dă seama că se află în faţa "unei părţi a intelectualităţii române", pe care tot timpul a încercat să o înţeleagă în exigenţele ei, chiar dacă nu a înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat.

"Asta nu este vina lor, ci este a mea. Cu toate acestea, nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România, pentru că, sunt convins, niciunul din ei n-ar conduce un vapor de 300 de metri, aşa că asta e - fiecare, la ce ne pricepem", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a spus că evenimentul de vineri este un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui.

"Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu, preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci o face în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că şi-ar dori ca "întâmplarea de astăzi" să fie un semn către toată intelectualitatea din România. "O intelectualitate pe care şi noi, oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români,nu ştiu să şi-o ţină aproape, nu se străduiesc deloc să o înţeleagă şi trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română", a adăugat preşedintele.

El a arătat că sunt oameni care au făcut ca, pentru cititorii români, marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei filosofice, idei de valoare, idei pe care prea puţini sunt pregătiţi să le pună în aplicare sau să le valorifice.

"Avem tot aici reprezentanţi a unei instituţii care, pentru mine, a devenit o mândrie. Slavă Domnului, că această mândrie a acoperit perioada 2005-2012. Aş spune, pentru stabilitatea din România, în funcţii importante, a fost totuşi o performanţă şi mă refer nu numai la Horia Roman Patapievici, dar ma refer la toată echipa din care a făcut parte şi domnul Mihăieş, toată echipa de la ICR, care au făcut ca Institutul Cultural Român să fie un egal al Institutului Cervantes, spre exemplu, sau al altor extrem de importante instituţii culturale", a spus preşedintele Băsescu.

Potrivit şefului statului, faptul că în mandatul acestei echipe Institutul Cultural Român a deţinut preşedinţia institutelor culturale din lume este un element de mândrie, poate nu atât pentru cei care au condus ICR, dar în primul rând pentru el.

"Institutul a dat o şansă extraordinară oamenilor valoroşi din cultura românească să fie cunoscuţi în străinătate. Sigur, aproape ca la celebra finală de la Sevilla, m-am bucurat când am aflat că un film românesc a câştigat Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei. Nu mai puţin important - şi aici sunt patru oameni care au făcut din Palatul Cotroceni o poartă deschisă înspre cultură, prin programul «Cotroceni - uşi deschise către cultură» - dintr-o instituţie care pentru foarte mulţi români este o enigmă, cei decoraţi astăzi au reuşit să facă un loc în care românii care au dorit să aibă parte de momente de cultură de cel mai înalt nivel au putut să vină şi să-şi liniştească sufletul în preajma unor opere de artă, a unor proiecte culturale excepţionale", a spus Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici