Băsescu a dezvăluit NUMELE OFIŢERULUI ACOPERIT care candidează la Preşedinţie: PONTA a fost ofiţer acoperit SIE între 1997 şi 2001. REACŢIA premierului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997 şi 2001. Şeful statului a spus că unul dintre candidaţi trebuie să recunoască că este ofiţer acoperit, pentru că altfel, "îi va rânji în faţă fostul şef". Băsescu a declarat că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională", "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi. Premierul Victor Ponta a spus, marţi dimineaţă, că declaraţiile lui Traian Băsescu sunt ”numai minciuni”, şeful Guvernului susţinând că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

28615 afișări
Imaginea articolului Băsescu a dezvăluit NUMELE OFIŢERULUI ACOPERIT care candidează la Preşedinţie: PONTA a fost ofiţer acoperit SIE între 1997 şi 2001. REACŢIA premierului

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Îi va rânji, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este prim-ministru, încă mai merge", a continuat Băsescu la Realitatea TV.

"Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE", a anunţat preşedintele, precizând că acest lucru arată şi "saltul lui".

"A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez", a mai anunţat Băsescu.

Anterior acestui anunţ, în aceeaşi emisiune, preşedintele spusese că nu se va termina campania electorală şi el va vorbi despre subiectul ofiţerului acoperit care este printre candidaţii la Preşedinţie, menţionând că "nu va fi un cost legal". El spusese că îi va face acelui candidat un bine, de fapt. "O să îi fac unui candidat un bine, fără să prezint documente de la Servicii", spusese Băsescu. El mai spusese că nu va face luni seară dezvăluirea.

"Am văzut ce s-a întâmplat, după afirmaţia mea că există un fost ofiţer acoperit. Doamne, ce campanie! Nu vorbesc de Meleşcanu, ce să spună? E ca între ei, aşa? Ce să spună? Am să îi fac un bine cu forţa, fără să folosesc documente de la Servicii, dar voi aduce argumente convingătoare", spusese Băsescu.

El menţionase că după ce Robert Turcescu a făcut anunţul privind apartenenţa la un Serviciu, nu a mai putut să vorbească, pentru a nu se interpreta că gestul ziaristului ar avea vreo legătură cu preşedintele.

Băsescu a precizat, apoi, că nu ştie ce a vrut să facă Turcescu prin anunţ şi că nu ştia despre acesta decât că este ziarist. Preşedintele a mai spus că nu crede că Turcescu este ceea ce a spus.

Băsescu: Meleşcanu a iniţiat o HG care îi proteja pe foştii ofiţeri, semnată de Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

L-am întrebat pe Meleşcanu dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri, a invocat HG şi nu a răspuns
 
Băsescu a declarat că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri.

Băsescu: Ponta a fost şi procuror şi ofiţer SIE. Era o incompatibilitate, o ilegalitate constituţională

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi", a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

"Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu.

"Dramatică e minciuna. Dramatică e incompatibilitatea. Ponta avea studii juridice şi mare lucru dacă nu se şi pregătea să devină doctor şi el nu respecta art. 131 din Constituţie cu incompatibilităţile procurorilor", a afirmat Traian Băsescu, precizând că în Constituţia veche la art. 131 este stipulată "incompatibilitatea dintre procuror şi orice altă activitate".

Senatorul Valer Marian i-a adresat premierului o interpelare, în 02.09.2013, în care parlamentarul, invocând dreptul românilor de a cunoaşte "părţile nebuloase" din trecutul conducătorilor, formula 30 de întrebări. Printre altele, Valer Marian îl întreba pe premier dacă şi-a bătut bestial tatăl, dacă a întreţinut la Paris "relaţii nefireşti" cu un fost ofiţer SIE şi dacă a participat la orgii sexuale într-un hotel din Târgu Jiu.

Cea de a şasea întrebare din interpelarea lui Valer Marian viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE: "Dacă este adevărat că în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită «Umbre» sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie".

Ponta despre declaraţia lui Băsescu: Sunt numai minciuni, este extrem de frământat şi tulburat

Premierul Victor Ponta a spus, marţi dimineaţă, că declaraţiile lui Traian Băsescu privind faptul că a fost ofiţer acoperit sunt ”numai minciuni”, şeful Guvernului susţinând că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde participă la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, care a afirmat despre el că a fost ofiţer acoperit.

”De foarte mulţi ani vin la sărbătoarea Sfintei Parascheva alături de primarul municipiului, alături de oficialităţile locale şi de mitropolitul Moldovei şi mă bucur că, spre deosebire de ceilalţi ani, ne-a ajutat Dumnezeu şi e soare. Şi sper ca de acum încolo România să arate mult mai bine şi mai frumos. Am înţeles că aseară domnul preşedinte Băsescu şi-a continuat atacurile nu doar la adresa mea, a tuturor candidaţilor. După zece ani în care am tot văzut şi minciuni, şi mizerii, şi folosirea instituţiilor statului de către domnul Băsescu pentru interesele sale personale, azi mai sunt 33 de zile din această tragedie care a durat nouă ani şi 11 luni. Din punctul meu de vedere, orice va face şi va spune domnul Băsescu în aceste 33 de zile nu este decât un exemplu de ceea ce nu trebuie să fac eu când voi fi preşedinte, că dacă domnia sa, nu ştiu, a încălcat legea, eu nu m-am uitat, dar dacă e o încălcare a legii cu siguranţă vom cere să fie sancţionat. Dar până atunci în cele 33 de zile trebuie să arătăm cum putem noi să fim altfel şi cum putem ca România să fie altfel, după aceşti  9 ani şi 11 luni de calomnii şi mizerii de atacuri sub centură”, a declarat premierul.

El a spus că la slujba de Sfânta Parascheva se va ruga şi pentru şeful statului, care ”este extrem de tulburat şi frământat”.

”În rest, cu toată deschiderea vă spun că azi o să mă rog şi pentru domnul Băsescu, care este extrem de tulburat, de frământat şi cred că România nu trebuie mai depindă de tulburările şi frământările unei persoane. Spre deosebire de domnul Băsescu, care doar spune, dar care de fapt nu respectă nimic din instituţiile statului, eventual vrea să le folosească împotriva adversarilor politici, eu cred că există în România instituţii ale statului, justiţie, care cu siguranţă dacă cineva a încălcat legea îl va trage la răspundere”, a afirmat Ponta.

El a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a spus Victor Ponta.

Premierul a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat despre declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleşcanu, premierul a răspuns: "Eu nu vă pot explica decât faptul că domnul Băsescu, după cum aţi văzut, se exprimă într-un mod care e total inacceptabil pentru un preşedinte în funcţie la adresa tuturor contracandidaţilor doamnei Udrea. Este dreptul domniei sale de a susţine pe cineva. Faptul că foloseşte funcţia de preşedinte şi instituţiile pentru a susţine un candidat, este evident un mod de a nu te comporta ca preşedinte. Şi vă asigur că atunci când voi fi preşedinte veţi vedea că ceea ce vedem în ultimele zile şi săptămâni la Traian Băsescu poate fi schimbat cu adevărat."

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici