Băsescu, absolvenţilor INM: În ultimul timp politicul exercită asupra justiţiei o presiune formidabilă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că în ultimul timp asupra justiţiei a început să se exercite o presiune formidabilă din partea politicului şi i-a sfătuit pe tinerii absolvenţi ai Institutului Naţional de Magistratură să nu accepte ca justiţia să fie pusă sub control politic.

449 afișări
Imaginea articolului Băsescu, absolvenţilor INM: În ultimul timp politicul exercită asupra justiţiei o presiune formidabilă

Băsescu, absolvenţilor INM: În ultimul timp politicul exercită asupra justiţiei presiune formidabilă (Imagine: Shutterstock)

"Priviţi la ce se întâmplă în ultimul timp, asupra justiţiei a început să se exercite o presiune formidabilă din partea politicului. Întâi s-a încercat în zona de numiri în funcţii de condcuere, apoi s-a renunţat la aceasă strategie, pentru că e prea vizibilă, şi se umblă la partea de legislaţie", a declarat şeful statului.

El a apreciat că acesta este un lucru "rău" şi le-a transmis tinerilor magistraţi ca atunci când vor intra pentru prima dată într-o sală de judecată, ca judecător, sau înainte de a începe un dosar ca procuror, să citească cel mai recent raport al Comisiei Europene despre funcţionarea justiţiei.

"Sunt instituţii care sunt lăudate, sunt instituţii asupra cărora mai sunt semne de întrebare, în sistemul de justiţie, dar, fără ezitare, atât raportul pe MCV cât şi raportul apărut luni, al Comisiei Europene, cu privire la funcţionareea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei din statele membre, veţi constata că, cel puţin în momentul de faţă, nu aveţi un aliat în clasa politică, din păcate", a afirmat Traian Băsescu.

El le-a mai spus magistraţilor că nimeni nu îi poate apăra. "Numai dumneavoastră vă puteţi apăra, rămânând integri şi în afara influenţelor politice", le-a spus Băsescu magistraţilor.

El i-a mai sfătuit pe aceştia ca, atunci când vor constata că prin legi se încearcă diminuara efiecienţei justiţiei, să reacţioneze, colectiv. "Nu acceptaţi ca sistemul de justiţie din România să fie pus sub control politic".

Preşedintele Traian Băsescu a spus că tinerii magistraţi au obligaţia de a apăra valorile statului de drept.

"O spun aici, în faţa a peste 170 de noi magistraţi, în cei nouă ani şi câteva luni de mandate, nu a existat nici măcar un singur procuror sau un singur judecător care să poată spune, astăzi: «M-a sunat preşedintele să rezolv într-un fel sau altul un dosar». Pur şi simplu am aflat şi eu de la televizor, cum a aflat orice om, care este finalul unui dosar, care este începutul unui dosar, prin desele apariţii televizate, în faţa Parchetelor, în mod deosebit", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici