Băsescu: Am făcut o eroare de exprimare în declaraţia privind dizolvarea Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Pro TV, că în declaraţia de vineri privind posibilitatea dizolvării Parlamentului din 7 decembrie a fost vorba de "o eroare de exprimare" şi că s-a referit la o dată de după alegeri.

65 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am făcut o eroare de exprimare în declaraţia privind dizolvarea Parlamentului

Băsescu: Am făcut o eroare de exprimare în declaraţia privind dizolvarea Parlamentului (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a fost întrebat despre faptul că vineri a declarat că, dacă Parlamentul nu va valida, până la prezidenţiale, două propuneri de guvern, Constituţia i-ar permite să dizolve Legislativul, începând cu 7 decembrie, dacă ar fi preşedinte în exerciţiu.

"Cred că a fost o eroare de exprimare în primul rând, pentru că nu am spus nici 5, nici 3 decembrie, nici 4, nici 6 decembrie, am spus 7, adică o dată de după alegeri", a spus el.

Băsescu a menţionat că, după validarea preşedintelui, acesta va putea dizolva Parlamentul dacă se menţine criza politică.

"Pentru că dizolvarea Parlamentului nu este un act de adâncire a crizei politice, ci o soluţie de ieşire din criza politică. Atunci când partidele nu mai reuşesc să găsească soluţia, se apelează la electorat, el dă soluţia şi spune: cine câştigă alegerile acela trebuie să dea soluţia", a spus el.

Băsescu a precizat că dizolvarea Parlamentului este o măsură extremă, dar este prevăzută în Contituţie ca soluţie atunci când există blocaj politic.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, vineri, la RRA, că, dacă Guvernul condus de Lucian Croitoru nu va fi învestit de Parlament, va desemna un al doilea premier, de data aceasta politic, "din partidul cu cel mai mare număr de parlamentari", fără să nominalizeze partidul şi persoana care va fi propusă.

Constituţia prevede, la articolul 89, că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui, mandat care se exercită, potrivit articolului 83, până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici