Băsescu: Am trimis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei

Şeful statului a declarat, la Aeroportul Henri Coandă, înainte de plecarea spre Bruxelles, unde participă la Consiliul European, că a trimis Parlamentului, în cursul dimineţii, proiectul de revizuire a Constituţiei.

772 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am trimis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei

Băsescu: Am trimis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei (Imagine: Bogdan Stamatn/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că optează pentru varianta de a trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei în forma iniţială, lăsând Legislativului libertatea de a face reformulări în proiect.

Întrebat dacă decizia CC privind proiectul de revizuire a Constituţiei este obligatorie, preşedintele Băsescu a răspuns: "Este obligatorie, chiar dacă discutăm despre un proiect de lege, şi nu de o lege care a trecut prin Parlament. Este legea de revizuire a Constituţiei. Proiectul este obligatoriu. Aici am două variante. Una ar fi ca în urma deciziei motivate a CC să revizuiesc textul proiectului şi să revin la Curtea Constituţională sau să transmit şi decizia CC şi proiectul şi avizul CL către Parlament, să-i las Parlamentului libertatea de a face revizuirea Constituţiei. Optez pentru această variantă, în care să las Parlamentului libertatea să aducă reformulări".

Motivarea avizului CC pe proiectul de revizuire a Constituţiei a fost dată publicităţii miercuri.

Prezentăm integral textul scrisorii trimise de către preşedintele Traian Băsescu preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase:

"Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,
Stimată Doamnă Preşedintă a Camerei Deputaţilor,

În temeiul art. 150 alin. (1) din Constituţia României, conform căruia «Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot»;

Având în vedere propunerea Guvernului de revizuire a Constituţiei, adoptată în şedinţa Guvernului din data de 21 aprilie 2010 şi transmisă Preşedintelui României cu nr. 5/EB/38 din 21.04.2010;

Ţinând cont de avizul Consiliului Legislativ nr. 638 din 9.06.2011 referitor la proiectul de Lege privind revizuirea Constituţiei României;

Cu respectarea art. 19-22 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, conform cărora:

«Art. 19. - Înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea.

Art. 20. - La primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată.

Art. 21. - (1) Curtea Constituţională se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor.

(2) Decizia Curţii se comunică celor care au iniţiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora.

Art. 21. Proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă Parlamentului numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale, comunicată potrivit art. 21 alin. (2)»

Vă transmit anexat, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind revizuirea Constituţiei României împreună cu expunerea de motive, Avizul Consiliului Legislativ şi cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 799 din 17 iunie 2011 asupra acestui proiect.

Preşedintele României
Traian Băsescu"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici