Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită, nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris

Preşedintele Băsescu declară, într-un interviu publicat marţi de "România Liberă", că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut "o iniţiativă nefericită", întrucât el nu i-a cerut să-i aranjeze o vizită la Paris, nefiind nevoie atât timp cât se întâlneşte cu Nicolas Sarkozy o dată la trei luni.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită, nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris

Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită, nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În ceea ce priveşte relaţia cu Franţa şi aderarea României la spaţiul Schengen, preşedintele Băsescu spune pentru România Liberă că nu trebuie făcute confuzii între declaraţia publică a unor politicieni, indiferent care le este rangul, şi acţiunea reală.

Întrebat de ce atunci ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a grăbit să spună că îi aranjează repede o vizită la Paris pentru rezolvarea problemelor ivite în ecuaţia Schengen, şeful statului român răspunde: "Cred că a avut o iniţiativă nefericită, pentru că nu i-am cerut acest lucru. Nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris, pentru că nu e nevoie, eu mă întâlnesc cu Nicolas Sarkozy o dată la trei luni. Deci, nu cred că e nevoie de o întâlnire specială pentru a discuta acest subiect".

Întrebat dacă Franţa nu se opune admiterii României în spaţiul Schengen pe 1 martie 2011, Traian Băsescu afirmă: "Acum trei săptămâni, când s-a discutat acest subiect la Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor UE (COREPER), s-a decis trimiterea documentului de admitere a României la Parlament şi nu a existat nici un vot împotrivă. În ianuarie va începe dezbaterea".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, în urmă cu o săptămână, la audierea în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că l-a rugat pe omologul său francez să se întâlnească, la Paris, iar apoi să aibă loc o întrevedere între preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy.

"Am rugat-o pe doamna Michele Alliot-marie (noul ministru francez de Externe - n.r.) să ne vedem noi, mai întâi, la Paris. Există voinţă de partea franceză de a întoarce foaia şi de a reveni la subiectele mari din Parteneriatul Strategic şi cred că după vizita mea se va fixa şi vizita preşedintelui României la Paris", a spus Baconschi, întrebat în legătură cu faptul că în septembrie se anunţase că urma în scurt timp o întâlnire a preşedinţilor francez şi român.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, la Summit-ul NATO de la Lisabona, la scurt timp după momentul fotografiei de grup a şefilor de stat şi de guvern prezenţi, un scurt schimb de replici cu omologul francez, Nicolas Sarkozy. Momentul a fost suprins de la distanţă de camerele TV, astfel încât dialogul celor doi preşedinţi nu se aude, însă în imagini se vede că cei doi gesticulează în timpul discuţiei.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a respins, ulterior, supoziţiile conform cărora ar fi refuzat să vorbească, după fotografia de familie a Summit-ului NATO, cu şeful statului român, Traian Băsescu.

"Am decis să fiu amabil, mai ales faţă de o jurnalistă din România şi vă spun că nu am refuzat deloc să-i vorbesc. Eram la fotografia de grup şi după aceea au fost dineuri şi reuniuni şi cred că am vorbit de vreo 15 oi cu preşedintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult", a declarat Sarkozy, la Lisabona, în timpul unei conferinţe de presă, întrebat despre schimbul de replici dintre el şi Băsescu, după fotografia de familie.

Imaginile surprinse de camerele de televiziune au fost comentate şi de presa internaţională, care a publicat fotografii şi înregistrări video de la întâlnirea celor doi.

Preşedintele Traian Băsescu a negat, apoi, într-o intervenţie la B1 TV, că la Summit-ul NATO ar fi existat neînţelegeri între el şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici