Băsescu: Înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam este ilegală

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la GDS, că înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam, a cărei stenogramă a apărut recent în presă, este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror.

72 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam este ilegală

Băsescu: Înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam este ilegală (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

El a spus că Degeratu "nu confirmă" multe dintre elementele apărute în stenogramă.

"Trebuia să fie o discuţie secretă, pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională şi vroia să se adreseze şefului statului. Nu avea voie nimeni să o înregistreze. S-a făcut verificarea. Nu există niciun mandat de ascultare a acestei discuţii, care a fost dinainte anunţată la Parchet", a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că nu are informaţii certe dacă stenograma a redat discuţia integrală dintre generalul Degeratu şi Omar Hayssam.

"Nu am nicio certitudine că a fost o discuţie redată integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat când s-a dus la Parchet că este înregistrat. Înregistrarea este ilegală. Este ilegală în primă fază. Asupra conţinutului generalul Degeratu nu confirmă foarte multe din afirmaţiile de acolo. Data la care s-a făcut este corectă. A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranţă naţională, era un dosar de siguranţă naţională, cel legat de răpirea celor trei ziarişti", a adăugat şeful statului.

Băsescu a explicat că discuţia a avut loc în biroul unui procuror, dar că procurorul ieşise din birou, pentru că era o solicitare de a se adresa preşedintelui României, pe care el a refuzat-o.

"Dar făcând afirmaţia că este vorba de siguranţă naţională, am cerut unuia din consilieri mei să aibe această întâlnire, cu atât mai mult cu cât Omar Hayssam era suspectat de mult mai multe şi se ştia că fusese în anturajul PSD şi al domnului Iliescu. Pleca de fiecare dată în călătorii în străinătate. Acest anturaj putea duce la idea că pot fi lucruri extrem de importante", a conchis şeful statului.

"Acum lucrurile au pornit pe un drum înapoi, să vedem cum este posibil să fie înregistrat ilegal consilierul de siguranţă naţională al României", a spus Băsescu.

Băsescu a spus că discuţia dintre Degeratu şi Hayssam a avut loc "în biroul unui procuror". El a subliniat că respectivul procuror a ieşit din sală când a avut loc discuţia.

Preşedintele a spus că înregistrarea acelei convorbiri a fost ilegală.

El a adăugat că a fost declanşat "un proces invers", instituţional, prin care să se vadă cum se poate ca o discuţie a unui consilier de stat al preşedintelui pe probleme de securitate să fie înregistrată ilegal.

Comisia de apărare a Camerei a decis, marţi, în absenţa reprezentanţilor PDL, să-i audieze miercuri pe ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga şi pe consilierul prezidenţial Constantin Degeratu în legătură cu DGIPI şi, respectiv, cazul Hayssam.

În ceea ce priveşte cazul Hayssam, ziarul "Gardianul" a publicat, în ediţia de vineri, stenograma unei discuţii care a fost purtate, în septembrie 2005, de Omar Hayssam cu generalul Constantin Degeratu, consilier pe probleme de securitate la Preşedinţie.

Potrivit ziarului, Hayssam spune, în discuţie, că preşedintele i-ar fi promis liberatea dacă ziariştii români răpiţi în Irak vor fi eliberaţi.

"Între timp, aşa cum ştiţi, au fost câteva întâlniri cu preşedintele. Şi atunci eu chiar am început să întreb de presiunile care se făceau asupra mea şi domnul preşedinte chiar mi-a spus: «Îţi iei copiii şi du-te în America! Eu sunt preşedintele României şi ai toate garanţiile!» I-am spus: «Domnule preşedinte, uitaţi, speculaţiile de care a aflat presa, sunt monitorizat..». «Nu, te rog frumos să stai liniştit, eu îţi garantez că nu se atinge nimeni de un fir de păr de al tău!»", se arată în stenograma publicată de "Gardianul".

Vineri, Traian Băsescu a declarat, referindu-se la publicarea stenogramei, că "se folosesc vorbe ale unui membru PSD", infractor, împotriva preşedintelui.

"Am văzut într-un ziar de astăzi şi preluat de unele televiziuni un dialog între un responsabil de securitatea naţională la Preşedinţie şi un domn care era arestat în vederea întocmirii dosarului penal, în care a şi fost condamnat. Sigur că astfel de documente pot să plece din instituţiile statului, dar ce este jenant este că se folosesc spusele unui infractor împotriva preşedintelui României, a unui infractor care a minţit pe români multă vreme. Se folosesc spusele unuia care mergea în avion cu preşedintele Ion Iliescu şi care niciodată nu a fost în avionul cu care a circulat preşedintele Traian Băsescu. Ştiţi, alături de Omar Hayssam, de Fatih Taher, era clientela PSD. Se folosesc vorbele unui membru PSD împotriva preşedintelui României. Este un tip de campanie murdară", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici