Băsescu: Iohannis a procedat corect trimiţând Codul Fiscal înapoi. PNL, un partid moluscă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că actualul şef al statului, Klaus Iohannis ,a procedat corect cerând Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal, întrucât reducerea de TVA trebuie să fie ponderată, el acuzând inconsecvenţa liberalilor pe acest subiect şi precizând că PNL e un partid moluscă.

1569 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Iohannis a procedat corect trimiţând Codul Fiscal înapoi. PNL, un partid moluscă

Băsescu: Iohannis a procedat corect trimiţând Codul Fiscal înapoi. PNL, un partid moluscă

Traian Băsescu s-a referit, duminică, în discursul ţinut la Conferinţa Regională Centru a PMP de la Alba Iulia, la Codul Fiscal drept "ultima aventură a marelui PNL".

"Aici oamenii ăştia sunt de un ridicol total, mi-aduc aminte când îi săreau în cap lui Victor Ponta că nu-i bine reducere de la 24 la 20 la TVA, ci trebuie de la 24 la 19, să facă dreptate. Pân' la urmă, Ponta a coborât la mintea lor şi le-a dat 19 la TVA în Codul Fiscal. Au votat în unanimitate Codul Fiscal, iar acum liberalii s-au răsucit, cu ce argumente oare şi care-i seriozitatea?", a spus el.

Fostul preşedinte a amintit de o întâmplare "nu plăcută" pe care a trăit-o, şi anume mărirea salariilor profesorilor cu 50 la sută.

"Poate în sală sunt dascăli şi îi rog şi acum să mă scuze pentru promulgarea fără să obiectez a legii, dar atunci PD, în care eram şi al cărui lider eram, a votat alături de PSD creşterea cu 50% a salariilor profesorilor. Am fost tentat să întorc legea înapoi la Parlament. Atunci s-a cerut toată conducerea PD la mine, să nu fac asta, pentru că ei au dat un vot angajament. Ştiam că voi plăti singur factura acelui vot din Parlament, dar un vot unanim în Parlament este greu de respins de un preşedinte", a afirmat el.

Traian Băsescu a adăugat că a constatat acum că "PNL, comparativ cu PD, este mult mai flexibil şi mai fără coloană vertebrală".

"PNL este un partid moluscă, care îşi agită coloana vertebrală în funcţie de curentul, vântul care bate de la Cotroceni sau de oriunde. În locul lor, mi-aş fi menţinut punctul de vedere, pentru că au şi cerut să se reducă la 19% şi rămânea să-şi asume pe urmă, la buget, prostia pe care au votat-o. Mai aveau şansa să-şi corecteze prostia la bugetul de stat pentru anul 2016", a adăugat el.

Totuşi, dincolo de observaţiile politice, Traian Băsescu a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a procedat corect în această privinţă.

"Nu pot să nu fiu corect - mi se pare reducerea de TVA prea abruptă şi că o reducere ponderată, urmărind efectele, este soluţia. Din acest punct de vedere, preşedintele Iohannis a procedat corect, cei care n-au procedat corect au fost PNL-iştii care puteau să corecteze lucrurile odată cu bugetul de stat, pentru că legea, Codul Fiscal nu intra în vigoare acum şi puteau să introducă un amendament de amânare a reducerii cu 5 procente a TVA, îl reduceau cu 2, cu 1, cu 3, odată cu legea bugetului de stat. Deci cred că preşedintele Iohannis a procedat corect trimiţând Codul înapoi, în primul rând a generat o dezbatere, în sfârşit este o dezbatere consistentă făcută de economişti cu abordări diferite, dar eu vă garantez un lucru, fără să fiu economist - orice creştere exagerată bazată pe consum duce la colaps. România nu poate susţine acum o creştere economică mai mare de 3,5-4 procente, o creştere de 7-8 procente cum atinsesem în 2008 nu este decât vestitorul colapsului care urmează", a conchis el.

Joi, 20 august, la iniţiativa PNL, reprezentanţii partidelor parlamentare ar urma să discute despre reexaminarea Codului Fiscal.

În perioada 24-26 august, Parlamentul se va reuni într-o sesiune extraordinară pentru a discuta cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici